Supersvenskarna Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Goda chanser både för Tinne och Patrik”

Uppdaterad
Publicerad

De svenska dressyrstjärnorna Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel har goda chanser att placera sig riktigt bra i VC-finalen i Göteborg. Det tror SVT-experten Gunilla Byström. ”Jag tror båda kommer vara topp-5. Resultatmässigt ligger Tinne bäst till och kan hamna topp-3”, säger hon inför VC-finalen i dressyr, som inleds på fredagen.

18 ryttare startar i den inledande Grand Prix-klassen i VC-finalen i dressyr. Tre av de riktigt stora namnen saknas – fixstjärnan och regerande mästaren Charlotte Dujardin, tyskan Isabell Werth och holländaren Edward Gal, men pga återbuden får tre svenska ryttare rida finalen.

– Det är ett bra startfält trots att några av de bästa saknas, säger Gunilla Byström, som tror på goda chanser för de två främsta svenska dressyrstjärnorna.

– Jag tror både att Patrik och Tinne kommer vara topp-5, och att en av dem kommer att hamna bland de tre bästa. Resultatmässigt ligger Tinne bäst till. Hon har fått mer betalt för sina ritter än vad Patrik har. Det är viktigt att ryttarna vågar spänna bågen för att få ut max, säger Gunilla Byström.

– Min målsättning är att rida felfria, bra program, sen får vi se hur långt det tar oss. Anton känns jättefin, han är pigg och på hugget efter att ha återvänt från ett varmare klimat och kommit hem till kylan. Det ska bli jätteroligt att rida i Göteborg inför en fantastisk publik, säger Tinne Vilhelmson.

”Ung svensk ryttare med stor erfarenhet”

Hemmapubliken har även 28-åriga Emilie Nyreröd att glädjas åt. Efter några återbud fick hon klartecken att starta.

– Emilie är en ung ryttare med stor erfarenhet av att rida fina unga hästar. På hästen Miata har hon fått möjligheten att utvecklas och rida på högsta nivå, vilket hon har gjort toppenbra.

För Nyreröd har helgens tävling stor betydelse med tanke på OS, som bara är några månader bort. Går det bra i Göteborg ökar hennes chanser att få åka till Rio i sommar.

– Visar hon god form här är det förstås jättebra med tanke på OS-uttagningen, säger Byström.

Vem är din favorit till segern i Göteborg?

– Holländaren Hans Peter Minderhoud blir svår att slå om han har en bra dag, men jag hoppas att både Tinne och Patrik vässat formen och kan ge honom en hård match.

Finalfakta

18 ekipage från elva länder deltar. Charlotte Dujardin är regerande mästare, men saknas i Scandinavium. Nederländerna är det land med flest segrar (tolv) totalt sett.

Dressyrfinalen inleds på fredagen med Grand Prix-klassen. Küren avgörs på söndagen. Svenska ekipage: Patrik Kittel/Watermill Scandic, Emilie Nyreröd/Miata och Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello.

SVT:s sändningstider hittar du här

Startlistor hittar du här (extern länk)

Så avgörs dressyrfinalen: 18 får ryttare starta i den obligatoriska Grand Prix-klassen. Alla 18 går vidare till küren – om de ridit på minst 60 procent i Grand Prix-klassen – och gör där upp om den totala VC-segern. I küren startar alla ryttare om på noll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.