Patrik Kittel toppar den totala världscupen i dressyr. Foto: Bildbyrån

Svensk pallplats och VC-ledning

Uppdaterad
Publicerad

Det blev svenskt på pallen när världscupen i dressyr avgjordes. Patrik Kittel och hästen Watermill Scandic slutade på andra plats i dagens kür och leder därmed den totala världscupen. Segrade gjorde holländaren Hans Peter Minderhoud, den enda över 80 procent.

Patrik Kittel, trea i gårdagens Grand Prix, har fått en strålande start på världscupen. En seger och två andraplatser.

– Inte en så dum start på säsongen, målet är att ta en häst till välrdscupfinalen.

Några småmissar blev kostsamma i kampen om segern men andra platsen innebär ändå att han toppar den totala världscupen.

– Han (Watermill Scandic) hade väldigt mycket energi, nästan lite för mycket. Men trots några missar är jag jättenöjd, säger Kittel.

Den enda som förmådde rå på svensken var gårdagens Grand Prix-vinnare Hans Peter Minderhoud från Nederländerna. Med 80,95 procent var han den enda att notera över 80 procent.

Femte plats för Vilhelmson Silfvén

Tinne Vilhelmson Silfvén, som vann küren i fjol, slutade på femte plats med Paridon Magi.

– Jag ville mer än vad jag kunde utföra, jag blev lite för ivrig och han försökte verkligen svara upp till det. Han var jättefin, säger Vilhelmson Silfvén.

Emilie Nyreröd följde upp gårdagens elfte plats i Grand Prix med en tiondeplats.

– Det kändes jättebra. Det gick mycket bättre än i går, jag satsade mer och det gick hem. Nästan ett felfritt program, säger Emilie Nyreröd.

28-åringen har på mindre än ett år etablerat sig i landslaget och debuterat i EM. I världscuppremiären i mitten av oktober slutade hon på fjärde plats i såväl Grand Prix som i Grand Prix kür.

– Jag kan ge mig själv ett ganska bra betyg, jag kan fortfarande knappt förstå att det är sant. Det finns  mer att ge och det är så himla häftigt, säger hon.

”Var lite känslosamt”

Kristian von Krusenstierna blev tolva. Dagens kür var hans sista framträdande tillsammans med hästen Biggles 1015.

– Det var lite känslosamt. Jag har haft hästen i fem år, fem fantastiska år. Den här hästen har lärt mig så otroligt mycket, säger Kristian von Krusenstierna.

Paulinda Friberg blev åtta, Jennie Larsson nia och Mads Hendeliowits slutade på elfte plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.