Patrik Kittel trea i GP-dressyren

Uppdaterad
Publicerad

Sju av åtta svenska dressyrryttare tog sig vidare till morgondagens kürprogram i världscupens Grand Prix i Stockholm. Hans Peter Minderhoud från Nederländerna vann för andra året i rad medan Patrik Kittel med hästen Watermill Scandic blev bäste svensk på tredje plats.

– I dag måste jag ge min häst en eloge, han hjälpte mig verkligen runt. Han var verkligen på g, lite smågrejor men på det stora hela är jag jättenöjd, säger Kittel till SVT Sport.

Den högst rankade svensken, som ridit totalt fem världscupfinaler, noterade 76,18 procent.

Tinne Vilhelmson Silfvén med Paridon Magi blev näst bästa svensk med en sjätteplats och gick därmed vidare till morgondagens kür dit de 15 främsta kvalificerade sig.

Vann gjorde Hans Peter Minderhoud, Nederländer, för andra året i rad.

– Det gick riktigt bra förra året, jag gillar showen här. Det gick lika bra i år igen, säger han efter segern.

Bara Haid Bondergaard missar küren

Mads Hendeliowitz noterade 71,54 procent med hästan Jimmie Choo. Trots några småmissar och en något spänd häst räckte det till en sjundeplats.

Även Kristian von Krusenstierna får tävla i küren efter en åttondeplats. Helgens tävling är hans sista framträdande tillsammans med hästen Biggles 1015.

– Det är jätteskönt att vara vidare, det här är ju sista uppträdandet tillsammans. Det var lite trassligt vid ettorn, så man vill ha en andra chans, säger han.

Emilie Nyreröd, som på mindre än ett år etablerat sig i landslaget och debuterat i EM, noterade 69,78 procent med Miata.

– Det blev några missar, det är lite surt. Men jag hade en fin känsla när hästen väl var med mig, säger hon.

I küren i morgon tävlar också Paulina Friberg som slutade nia och Jennie Larsson som kom på en tiondeplats. Bara Charlotte Haid Bondergaard, som slutade på plats 16 missade att kvalificera sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.