Tinne Vilhelmson Silfvén (med hatt!) på hästen Don Auriello. Foto: Bildbyrån

Dressyren tveksam till hjälmtvång

Uppdaterad
Publicerad

Det blir hjälmtvång i fälttävlan från och med nästa år – men dressyren vill inte hänga på.

”Vi vill ha kvar valmöjligheten”, säger dressyrkommitténs ordförande Lillian Jansson till Hippson.

När det årliga fälttävlansmötet nyligen hölls i Linköping kom beskedet:

Från och med 2017 införs ett hjälmtvång i dressyrmomentet på alla nationella fälttävlanstävlingar.

Positiv respons

Svenska Ridsportsförbundets Fälttävlanskommitté – som ligger bakom beslutet – är nöjda med responsen på det nya hjältvånget.

–  Ett hjälmtvång ligger i tiden. Beslutet togs emot bra, det var ingen som opponerade sig, säger Fälttävlanskommitténs ordförande Margareta Röden till tidningenridsport.

Det är dock inte alla som tagit emot den nya regeln om hjälmtvång med öppnar armar.

Dressyren – där hatten sedan länge varit hårt förankrad – tvekar på att hänga på fälttävlans exempel om att införa ett hjälmtvång.

– Vi har lämnat ett förslag till förbundsstyrelsen där vi säger att vill behålla valfriheten för ryttarna när det gäller att använda hjälm eller hatt på tävling. Det förslaget fick vi dock tillbaka med uppmaningen om att diskutera en vända till, vilket vi ska göra på ett möte i slutet på november, säger dressyrkommitténs ordförande Lillian Jansson till Hippson.

Ha kvar valmöjligheten

Vidare menar Jansson att ett hjälmtvång inskrivet i Tävlingsregelmentet (TR) inte nödvändigtvis är rätt väg att gå:

– De vill ha ett hjälmtvång inskrivet i TR, men vi anser inte att det är rätt väg att gå, utan vi vill ha kvar valmöjligheten. Vi kommer att bottna det här ännu mer med vårt kontaktnät ute i dressyr-Sverige. Vi som kommitté kan bara råda, vi har inte den slutliga beslutsrätten, men vi är experterna på vår gren och man har stor respekt för vårt kunnande, säger Lillian Jansson.

Det återstår helt enkelt att se om det 2017 blir hatten av för dressyren eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.