Foto: Bildbyrån

Dubbelt svenskt i världscupfinalen

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom äntligen klart besked: både Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén rider finalen i Göteborg i påsk. Och de ställs mot 16 av världens bästa ekipage.

Patrik Kittel har vetat en längre tid att han ska rida dressyr-finalen i Göteborg, Tinne Vilhelmson Silfvén fick dock vänta in i det sista på klart besked från Internationella Ridsportförbundet. Men i går kom det alltså och hemmapubliken kan nu se fram emot två svenska ekipage i världscupavslutningen – som sänds i SVT.

– Jag tror inte att det påverkar Tinne att hon blev klar så sent, hon är så rutinerad att hon kan hantera det. det enda som skulle kunna spela in är hur resan över från USA har påverkat hästen, men eftersom hon väljer att tävla med honom så har det säkert inte inneburit några problem, säger SVT Sports dressyrexpert Gunilla Byström.

Topp fem är rimligt

I slutändan blev Kittel fyra, med 65 poäng, och Vilhelmson Silfvén femma, med 55 poäng, i den västeuropeiska ligan varifrån de nio bästa ryttarna kvalificerar sig för final.

– Jag tror att både Patrik och Tinne kan vara topp fem i finalen. Patrik har varit så jämn och bra över hela säsongen, och jag upplever att han verkligen tycker att det är kul att tävla inför hemmapublik, säger Byström.

Trots att det nu är färdigtävlat i världscupen är finalfältet ännu inte helt spikat. Bara dagar innan den sista kvaltävling försvann exempelvis en av favoriterna, Edward Gal, efter att ha tvingats stryka sin häst Glock's Undercover.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.