Eckermann trea i VC-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Det är 14 år sedan en svensk hoppryttare lyckades med samma sak – i natt stod Henrik von Eckermann på pallen i världscupfinalen i Omaha. ”Jag tror faktiskt inte att jag har förstått det än, men det är det största jag varit med om”, säger von Eckermann till SVT Sport.

Inför den sista finalhoppningen låg Henrik von Eckermann och Mary Lou fyra, åtta fel efter McLain Ward som hade ledningen och gick ut sist, men bara ett fel från trean Gregory Wathelet på sju. Von Eckermann hoppade felfritt och höjde försiktigt näven i luften, känslostormen kom senare, när Wathelet rev ett hinder och därmed stannade på elva fel. 

– Jag skulle ljuga om jag inte sa att jag blev glad i den stunden, så är sporten för den ena är det en bra dag, jag har själv varit i Gregorys sits, jag vet hur det är, men just i dag tycker jag att jag förtjänade att vara på rätt sida pallplatsen, säger von Eckermann till SVT Sport. 

Och det var han verkligen. von Eckermann har på extremt kort tid gjort en makalös resa med Mary Lou, ekipaget har ridit tillsammans ett halvår och stoet är oerfaret när det kommer till de riktigt stora tävlingarna, ändå imponerade de dag efter dag i världscupfinalen. Det startade natten till fredagen när de placerade sig tvåa efter tidshoppningen, i den efterföljande hoppningen fick de ett fel, vilket von Eckermann tog på sig. 

–  Det var det enda jag tänkte på; att jag ville ha revansch, och att jag ville att hästen skulle få vara felfri. 

Från sjätteplats till pallen

Han lyckades, i den första hoppningen imponerade ekipaget och klättrade från den initiala sjätteplatsen till en fjärde, och i den avslutande hoppningen vet ni ju hur det gick. 

–  Jag vet inte hur jag ska fira, sova kanske, jag är otroligt trött, men det här är min största framgång i karriären. Otroligt och hästen förtjänar verkligen en tredjeplats. 

Och von Eckermann får medhåll av den svenske förbundskaptenen Henrik Ancarkrona som varit på plats under hela tävlingen. 

–  Det är bara superlativ just nu, det här är jättestort, det största som hänt svensk ridsport inomhus sedan Malin Baryard Jonsson var trea med Butterfly Flip 2013. 

Hur skulle du beskriva Henrik von Eckermann under de här dagarna? 

– Extremt fokuserad, planerad och noggrann. Han är ett proffs i allt. 

Henrik von Eckermann valde efter OS att starta eget och lämna sin tidigare arbetsgivare Ludger Beerbaum som han arbetet för i 12 år. Ett stort steg i karriären,  nu drygt ett halvår senare står han med sin största framgång hittills i världscupsammanhang och med en inomhussäsong i ryggen där han bland annat också vann Europafinalen i Göteborg i februari.  

–  Jag började min egen grej i September och visste inte var det skulle gå någon stans. Nu står jag här. Hade någon sagt det till mig för ett halvår sedan skulle jag sagt – drömma kan man alltid, säger Henrik von Eckermann. 

SVT Sports expertkommentator Lotta Björe har följt Henrik von Eckermann och Mary Lous resa från debuten i världscupen i höstas och hon hyllar den nya stjärnduon.

– Han är så värd den här framgången. Han har gjort stora förändringar inför den här säsongen och dessutom fått en fantastisk häst i sitt stall. Hoppas han får behålla den och hoppas han njuter fullt ut nu, säger SVT:s expert Lotta Björe.

Mary Lou ägs av Karl Schneider som under Gothenburg Horse show sa till SVT Sport att hästen inte är till salu.

Schneider red tidigare Mary Lou själv innan Henrik von Eckermann för första gången red henne i Augusti förra året. Henrik fattade direkt tycke för det 11-åriga stoet och hyllar henne stort efter framgången i USA.

– Jag hoppas att det inte är den enda gången i mitt liv som jag har en sådan häst, en fantastisk häst, och jag är extremt glad att få sitta på en sådan i mitt liv, säger von Eckermann.

Ward höll – felfri rakt igenom

Svenskt på tredjeplats alltså och von Eckermann fick det ljuva nöjet att spruta champagne på både tvåan Gregory Wathelet och ettan, hemmahopparen, McLain Ward som var felfri genom samtliga finalomgångar.

Ward gjorde sin 17:e världscupfinal, detta var hans första seger.

– Jag har alltid velat ha en individuell titel. Ja g trodde att jag började tappa energi men min häst hoppade fantastiskt och gjorde sina bästa rundor idag, jag är så glad att ha henne, sa en märkbart rörd världscupsegrare efter vinsten på hemmaplan.

Se hela nattens finalsänding här

Läs mer om VC-finalen i Omaha och hitta fler ridsportnyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.