Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Elitryttare anklagas för misshandel mot sina hästar

Uppdaterad
Publicerad

En svensk elitryttare på högsta nivå inom hoppning misshandlar, svälter och straffrider sina hästar, enligt Aftonbladet.

Flera hästskötare vittnar om ryttarens misskötsel.

Mannen i fråga nekar till anklagelserna.

Flera hästskötare som har jobbat på elitryttarens stall vittnar för Aftonbladet om grova missförhållanden.

Ryttaren ska bland annat ha straffridit hästarna efter att de har presterat dåligt i tävlingar, tills de var genomsvettiga och blödde från munnen.

– Jag förstår inte hur man kan vara så elak mot djur. Om man har så svårt att kontrollera sina aggressioner borde man hålla sig borta från hästar och andra djur, säger en hästskötare anonymt.

Hästarna ska även ha blivit undernärda såpass mycket att personalen i stallet köpte hö för egna pengar som de gav till hästarna i smyg. Vid flera tillfällen har elitryttaren sparkat hästarna så att de har börjat blöda, och en gång smygfilmade en hästskötare märkena en häst fick efter att ha blivit piskad flera gånger, enligt Aftonbladets källor.

”Han kastade hammaren på hästen”

– Det var så synd om henne. Det gjorde ont i mig, säger en annan av hästskötarna som jobbat för ryttaren.

Elitryttaren tog enligt vittnen från stallet ut sina aggressioner på hästarna. En gång kastades en hammare på en häst som lämnade kvar ett märke.

– Jag såg hur han slog hästen på mulen. När den fortfarande inte stod stilla blev han rasande och kastade hammaren på hästen.

När Aftonbladet talar med ryttaren menar han att han inte känner igen hästskötarnas beskrivningar. I ett längre mejlsvar beskriver han att han följer Ridsportsförbundets och Jordbruksverkets regler.

– Det här är oerhört allvarliga uppgifter, som går emot allt vad svensk ridsport står för. Nu försöker vi få mer information om vad som har hänt, så att vi kan agera utifrån det, säger Andrea Barth, sportchef på Svenska Ridsportförbundet i ett uttalande.

SVT Sport har sökt elitryttaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.