Foto: Stina Stjernkvist

Expert Lotta Björe om historiska vinnaren: ”Så mycket respekt”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik von Eckermann är nu regerande olympisk mästare, regerande dubbel världsmästare, regerande Top 10-vinnare och regerande världscupvinnare.

– Undrar om någon någonsin kommer att vara det igen, man har så otroligt mycket respekt för honom, säger Lotta Björe, expert hoppning för SVT Sport.

Efter OS i Tokyo 2021 har Henrik von Eckermann han haft en makalös tid i sin karriär. Han har haft en stor del i den unika tid som just nu pågår för svensk hoppsport. Till mästerskapsgulden och andra tunga titlar kan världsettan nu lägga seger i världscupens final.

– Han är en enorm förebild för unga svenska ryttare. Han har jobbat otroligt hårt och alla som har en dröm kan titta på honom och få en tro på att det är möjligt att nå dit man siktar, säger Lotta Björe.

Han är en vinnare ut i varje fiber, är stenhård mot sig själv när han inte följt sin plan och är inte rädd att uttala höga mål.

– Jag är så imponerad av just det, att han uttalar så tydligt att han ska vinna, det är inte så många som vågar det. Men han tror stenhårt på det han gör och då blir det ofta väldigt bra.

”En legend nu redan. Det är så man känner vördnad”

Hur ser du på söndagens världscupseger?

Man är så glad och lycklig för deras skull, jag hade de här förhoppningarna men samtidigt så hände det så mycket i tävlingarna så man visste ju inte. De är otroliga ihop, säger Lotta Björe.

Och ytterligare en mäktig seger för King Edward?

Ja, han är en legend nu redan innan han har slutat tävla, underbart. Det är så man känner vördnad både för Henrik och hästen, säger Lotta Björe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.