Hästbytet gav succé – Fredricson vinnare i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Peder Fredicson vann den andra rundan i världscupfinalen i Göteborg efter en suverän tävling – denna gång på Catch Me Not. Efter en felfri omhoppning på 37,95 sekunder har svensken nu förbättrat sitt läge markant i kampen om att vinna VC-finalen.

– Jag är så glad för Catch Me Not, jag är så glad för hästens ägare. Hästen har gjort en enorm resa på kort tid och det är riktigt coolt. Det lutar ju att jag använder Catch Me Not även på söndag, sa Peder Fredricson direkt efter att vinsten blev klar, framåtsyftande på söndagens världscupavslutning i Scandinavium, Göteborg (kl 14.00 SVT sänder).

Det blev en dramatisk omhoppning med många nedslag. Sista ekipaget red dock felfritt – Eduardo Álvarez Aznar var bara tre hundradelar långsammare än Fredricson. I totalen är spanjoren i ledning före Fredricson.

Hästbytet gav mersmak

I går hade Fredricson en tung tävling och bytte häst från All in till Catch Me Not – en häst Fredricson bara ridit under ett års tid, och som han beskrivit som modig och cool. Catch Me Not levererade direkt och var felfri under första rundan, en bedrift flera topptippade inte lyckades med, så det var lite oväntade deltagare bland de åtta som nådde omhoppningen.

– Det öppnar ju upp för vem som vinner, och det var det här som svenskarna önskade inför dagen: en svår hoppning som gör att det blir lite omrört i resultatfältet, sa SVT:s kommentator AnnaMaria Fredholm.

Karlsson vägrade ut sig

Bland de övriga två svenska deltagarna var det inte lika muntert. Irma Karlsson hade en tung kväll, där hon och hästen Ida van de Bisschop inte kunde ta sig an ett av banans svåraste hinder (1.60 m högt). Två gånger om stannade hästen och ekipaget vägrade därmed ut sig.

– Hon var försiktig där, normalt sett stannar hon inte. Hon är en försiktig häst, vill inte riva, vill inte göra fel. Det är svårt härinne, både för henne och för mig, sa en tårögd Irma Karlsson efter loppet.

Även Henrik von Eckermann på hästen Mary Lou rev ett hinder och nådde därför inte omhoppningen.

– Jag är fantastiskt nöjd med hästen, känslan var klockren, men det här är inte min helg, sa Eckermann.

Fredagens hoppning

1. Peder Fredricson / Catch Me Not – 76.97 / 37.94 s

2. Eduardo Álvarez Aznar / Rokfeller de Pleville Bois Margot – 76.60 / 37.97 s

3. Max Kühner / Chardonnay 79 – 76.05 / 39.44 s

övriga svenskar:

10. Henrik von Eckermann / Mary Lou – 75.54 s

Diskad: Irma Karlsson / Ida van de Bisschop

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.