Foto: Bildbyrån.

Här är ryttarnas protestbrev mot förbundet

Uppdaterad
Publicerad

Sylve Söderstrands avsked i hopplandslaget fick ryttarna att lämna in ett protestbrev mot Svenska ridsportförbundets beslut. SVT Sport har exklusivt fått ta del av hela brevet, som flera av Sveriges främsta ryttare har skrivit under. Läs det här.

”Vi ryttare ......... som tillsammans deltagit i ett antal mästerskap under många år i Sveriges hopplandslag, vi vill med anledning av ert högst oväntade beslut att Sylve Söderstrands skall avgå som förbundskapten här uttrycka vår stora besvikelse över detta.

Hur kan man låta en av världens bästa ledare i hoppning avgå inför vår viktigaste uppgift – OS, är för oss högst märkligt, att bara låta det hända utan att kontakta oss är också helt ofattbart.

OS i Rio de Janeiro 2016

Det är bara 4 månader kvar till det viktigaste mästerskapet och vi har precis planerat inför de kommande tävlingarna och måste nu kunna fokusera på detta tillsammans med vår förbundskapten.

Sylve är insatt i allas planering, han kan oss, han vet hur vi skall fungera för att kunna prestera på allra bästa sätt.

Sylve är insatt, kunnig, organiserad, kan tävlingsplanering, insatt i alla internationella regler, speciellt när det kommer till mästerskap, och är inte rädd för att ta tag i ”obekväma situationer”.

Sylve har också en mycket stark position inom den internationella hästsportvärlden vilket är väldigt fördelaktigt för det svenska hopplandslaget. Vi kan inte se att det finns någon annan som har den här kompetensen och som känner oss som lag och framförallt inte kan göra detta jobbet som de ska göras på så väldigt kort tid!

Vi är alla tävlingsryttare som vet och har kunskapen i vad det innebär att ha en fungerande kunnig förbundskapten som Sylve. Det vet inte ni som inte varit aktiva på vår nivå, vi tycker ni borde lyssna och fråga oss innan ni agerar som ni nu gjort för det är väldigt mycket som nu som kan gå fel pga av orutin och uteblivande kunskap och det kan få väldigt stora konsekvenser för mästerskapet.

Framgång på mästerskap är väldigt viktigt för svensk hoppsports framtid och det borde vara intressant för er. Det är ett enormt marknadsvärde på ett framgångsrikt OS.

Vi ställer oss också frågande till varför styrelsen inte ber att Sylve skall redogöra för sin version inför hela styrelsen i den här faktiskt ganska lilla tvisten vad det gäller avtalet. Styrelsen får bara höra den ena versionen. Sveriges Olympiska Kommitté har de senaste åren satsat stora resurser på svensk hoppning inför OS i Rio, det känns inte seriöst att med den korta tid som är kvar förstöra en stor bit i deras satsning. Vi ser oerhört allvarligt på situationen och hoppas ni förstår hur viktigt vi tycker det är att ni nu ändrar ert ofattbara beslut så Sylve Söderstrand kan vara kvar som lagledare för landslaget i hoppning över OS i Rio. Sylve har den senaste tiden haft avsikt att fullfölja sitt uppdrag över OS, vilket vi har idag fått bekräftat av Sylve. Vi förväntar oss ett svar omgående!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet