Peder Fredricson, till vänster, och Henrik von Eckermann tävlar i Helsingfors. Foto: Bildbyrån

Von Eckermann världcupdebuterar med Mary Lou

Uppdaterad
Publicerad

Peder Fredricson tog poäng direkt när världscupen i hoppning hade premiär i Oslo förra helgen. I dag jagar han nya framgångar i Helsingfors och tävlingens andra svensk – Henrik von Eckermann – ger 10-åriga stoet Mary Lou chansen att världscupdebutera.

”Det är en häst jag tror väldigt mycket på och som har en enorm energi och kapacitet”, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Förra helgen gick startskottet för världscupen i hoppning och både Peder Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson lämnade premiären i Oslo med världscuppoäng.

– Fantastiskt av Peder med tanke på arenan där som inte så så stor. Hans häst då, Sparven, är ingen inomhushäst men där ser man hur viktig relationen mellan ryttare och häst är, säger SVT Sports expert Lotta Björe. 

Bengtsson finns inte med i helgens tävling i Helsingfors men Fredricson, åtta senast efter två tidsfel i omhoppningen, jagar nya poäng tillsammans med Flip's Little Sparrow, Sparven också kallad. Ekipaget var sexa i lördagens Grand Prix så bevisligen är formen fortsatt stark.

– Förra helgen visade Sparven att hon kan gå två stora klasser efter varandra och med tanke på gårdagen så visar hon att hon är i bra form, säger SVT Sports expert Lotta Björe.

Lotta Björe tror att Fredricsons nio poäng i premiären kan bli viktiga i slutet av säsongen.

– En bra start är viktig, i slutändan är alla poäng viktiga och då slipper man också stressa och jaga en massa poäng i slutet.

Von Eckermann ger ny häst chansen

För Henrik von Eckermann och Yajamila satte ett nedslag i grundomgången stopp för omhoppning i Oslo. OS-hästen Yajamila följde inte med till Helsingsfors utan förbereds istället inför att starta under Elmia tävlingarna i veckan. Istället är det Mary Lou som får chansen, 10-åriga stoet världscupdebuterar därmed idag.

– Hon är en häst som har väldigt mycket vilja, hon vill verkligen över på andra sidan hindret. En häst jag måste lugna ner lite grann istället för att försöka få fart på och det passar mig väldigt bra, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport och berättar samtidigt att Mary Lou hittills alltid hoppat bra i små arenor.

SVT Sports expert Lotta Björe var på plats i Oslo förra helgen och imponerades redan då av von Eckermanns nya häst.

– Jag tycker att det var två hästar som fastnade på näthinnan förra helgen i Oslo och Mary Lou var en av de två. Hon har en fantastisk hinderuppfattningsförmåga, det såg lätt ut för henne och allt föll sig naturligt. Hon är en naturbegåvning, berömmer Björe.

Dagens världscupklass är det största Mary Lou gjort hittills, i går startade hon i Grand Prix-klassen och gjorde en mycket fin runda och var felfri ända fram till sista hindret i grundomgången.

– Hon kändes väldigt fin igår och hoppade fantastiskt. En bra runda och erfarenhet för henne att ha med sig. Hon var pigg och fräsch i morse också, berättar Henrik von Eckermann för SVT Sport.

– Det blir spännande att följa henne i världscupen som är ett snäpp högre men någon gång måste vara den första och Henrik hade aldrig startat med Mary Lou om han inte trott på det. Ryttarna väger alltid varje steg väldigt, väldigt noggrant, säger Lotta Björe.

”Hoppas på bättre banbyggeri”

Startfältet är inte lika stjärntätt som det i Oslo men både Pieter Devos, trea i premiären, och den regerande mästaren Steve Guerdat finns med i Helsingfors.

Meredith Michaels-Beerbaum, Bertram Allen, Scott Brash, Marco Kutscher och Kevin Staut är andra topprankade ryttare som finns med i startlistan.

– Jag hoppas inte det är lika många felfria som i Oslo för omhoppningen där var dålig. Banbygget var ett riktigt misslyckande så jag hoppas på bättre banbyggeri den här helgen, säger Björe.

SVT sänder världscuphoppningen på svtsport.se och i appen med start klockan 14.30. Klockan 17:00 i SVT 1 sänds sen ett sammandrag från deltävlingen i Helsingfors.

Se hela startfältet här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.