Enda svenska hoppryttaren Henrik von Ekermann rider på Giljandro i Göteborg. Foto: Bildbyrån

Experten: ”von Eckermann van vid att slå ur underläge”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik von Eckermann lär ha störst publikstöd i Scandinavium, men eftersom han rider en ganska ny häst, som är stark men inte särskilt snabb, hör han inte till segerfavoriterna. ”Giljandro har inte den rutinen som behövs inför fyra dagars hoppning, men vi ska göra vårat bästa”, säger von Eckermann till SVT Sport.

Hoppfinalen rids i tre omgångar och inleds med en tidshoppning på fredag kväll. Hästarna får en vilodag på söndag och på måndagen rids sista finalen – i två rundor.

– Tidshoppningen kommer bli väldigt avgörande för hur det går i finalen. Det går inte att hamna för långt efter, då kommer man inte ikapp sen, säger SVT Sports expert Lotta Björe.

Ny häst

Eftersom den ryttare med kortast tid totalt sett vinner, går det inte att rida på säkerhet och hoppas på en ”nolla”. Här kan det bli problem för Henrik von Eckermann, som är enda svenska hoppryttare i final.

Han rider den relativt nya hästen Giljandro van den Bosrand, som han debuterade på så sent som i december. Hästen är inte den snabbaste, men är väldigt stark, enligt svensken.

– Giljandro har gjort några bra saker men även en miss i Bordeaux, då Giljandro stannade och vände sig framför ett hinder. Generellt sett är det ingen häst som gör sådana saker. Jag vet inte varför den gjorde det och jag hoppas att den inte gör om det. Men den har inte den rutinen som den kanske skulle behöva inför de här fyra dagarnas hoppning, men vi ska göra vårat bästa.

– Henrik är en ryttare som är van vid att slå ur underläge, det får han ofta göra. Vi håller alla tummar för att han kan göra en bra final, även om han inte tävlat med den här hästen så mycket än, säger Lotta Björe.

En riktig ”powerjumper”

– Det är en stor grov hingst, en riktig ”powerjumper” men jag har bara sett hästen när Henrik red honom i kvalet i Bordeaux, där det tog stopp för honom i kombinationen. Giljandro är inte riktigt min ”cup of tea”, men jag har sett för lite av honom för att kunna uttala mig mer än så.

Ingen svensk har tidigare vunnit hoppfinalen i Göteborg, så förväntningarna på finalfältets enda svensk är förstås stora. 34-åriga von Eckermann hör dock inte till segerfavoriterna. Tyskarna Marcus Ehning, Daniel Deusser och Christian Ahlmann är ryttare som nämns i förhandssnacket.

Svenska VC-finalister: Henrik von Eckermann (hoppning). Tinne Vilhelmson Silfvén, Patrik Kittel och Emilie Nyreröd (dressyr). Flera svenskar, bland andra Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard Johnsson, tävlar också i Göteborg i helgen, men utanför VC-finalerna.

VC-fakta

  • Alla ryttare får rida på två olika hästar, men bara en per finalomgång.
  • Årets VC-final i hoppning är den 14:e i Göteborg. Ingen svensk har hittills vunnit. Henrik von Eckermann är den enda svenska ryttaren på plats i Scandinavium.
  • OS-mästaren från London, Steve Guerdat, Schweiz, är regerande mästare.
  • Den äldsta hästen i Göteborg är 20-åriga hingsten Flexible, som rids av amerikanen Rich Fellers. Ekipaget vann 2012 års VC-final.

Så sänder SVT från VC-finalen i Göteborg.

Så avgörs hoppfinalen

Hoppfinalen rids över fyra dagar i tre omgångar. Alla ryttare startar på noll fel och får rida två olika hästar, men bara en per finalomgång. Första finalomgången rids över en 1,50-bana, där nedslag på hinder endast ger tidstillägg. Den med kortast tid totalt vinner. Segraren av klassen får en poäng mer än omgångens totala antal startande. Tvåan får två poäng mindre än segraren, trean tre poäng mindre och så vidare.

Finalomgång 2 är en 1,60-hoppning och rids som en Grand Prix-klass med omhoppning. Poängen räknas som ovan. Efter de första två finalomgångarna räknas poängen om till antal fel. Ryttaren med högsta antal totalpoäng efter omgång 1 och 2 får 0 fel och sedan får ryttarna felpoäng i stigande skala.

Finalomgång 3 är också en 1,60-hoppning. Den består av två rundor över en Grand Prix-bana och avgörs under måndagen. 2/3 av första finalomgångens startfält får starta i första rundan, och 50 procent i den andra rundan. 

Segraren är den som efter alla tre finalomgångar har minst antal fel totalt. Om två eller fler ryttare skulle vara likaplacerade avgör omhoppning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.