Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/Bildbyrån

Debatten om spöanvändning het efter stjärnornas incidenter: ”I Sverige hade det Gulliksen gjorde inte varit tillåtet”

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om spöanvändning inom hoppningen blir allt mer intensiv. Stjärnorna Geir Gulliksen och Jack Whitaker står för två av årets mest kritiserade incidenter, som rört upp starka känslor.

Vad säger egentligen reglerna? SVT Sport reder ut.

Debatten om hästarnas välmående inom ridsporten har gått varm sedan OS i Tokyo, där flera hästar behandlades illa. Ett exempel är när tyskan Annika Schleu försökte få sin häst Saint Boy att lyda genom upprepade spörapp.

Gulliksen och Whitaker kritiseras hårt

Nu har debatten blossat upp igen, efter en incident i Norge.

OS-ryttaren Geir Gulliksen använde spöet kraftigt efter en vägran i 1,50-klassen vid Norwegian Horse Festival i början av december, vilket lett till starka reaktioner på framför allt sociala medier. Geir Gulliksen har avböjt att ge en kommentar till SVT Sport, men meddelar att han visat bilderna för det internationella förbundet FEI, som valt att inte ge någon påföljd.

En annan stjärna, som dock fått ett gult kort av FEI i år, är Storbritanniens Jack Whitaker. Den 21-årige tonårsidolen gav sin häst kraftiga spörapp under en tävling i St Gallen i juni, vilket spreds i en video på plattformen Tiktok. ”Sånt här får mig att må illa” är en av de många kommentarer videon fått.

”Endast lätta petningar tillåtna”

Sverige har hårdare regler gällande spöanvändning, jämfört med de internationella tävlingarna.

– I Sverige hade det Gulliksen gjorde inte varit tillåtet. Hårda slag är inte tillåtna, även om de är avsedda som anvisning. Vi kommer även att skärpa reglerna från 1 januari 2023. Då är det endast tillåtet med två lätta petningar på hästen, fortfarande bara som anvisning. Vi i Sverige har ju bland de skarpaste reglerna i världen för hästvälfärd, och det vore bra om resten av världen följde med, säger Robert Solin, Nationell samordnare i hoppning på Svenska Ridsportförbundet.

SVT Sports hoppexpert är inne på samma linje.

– Jag skulle inte bli förvånad om man inom en snar framtid inte längre får rida med sporrar eller spö, säger Lotta Björe.

Ändring av reglerna diskuteras

Det internationella ridsportförbundet FEI har öpnat upp för ändringar i regelverket, vilket välkomnas av många. En nyinsatt hästvälfärdskommission har tagit fram nya rekommendationer, varav en föreslår att jury eller domare omedelbart ska kunna avbryta en pågående ritt som strider mot hästvälfärden. Då kan ekipaget diskvalificeras utan möjlighet till överklagan. Ett eventuellt införande av dessa regler kan dock ske tidigast i januari 2024.

Geir Gulliksen avböjde att ge kommentar till SVT Sports team på plats i London, men han har pratat med expert Lotta Björe och meddelat att han visat bilderna för Fei som valt att inte ge någon påföljd.

FAKTA OM SPÖANVÄNDNING OCH GULA KORT

Olika regler gäller i Sverige och internationellt.

Internationellt: Ryttarna får använda sitt spö tre gånger, och hårdare än i Sverige. Generellt tillåts mer spöanvändning än i Sverige, även om det är en bedömningsfråga för domarna.

Sverige: att använda spö är endast tillåtet som anvisning för något som hästen ska göra, men inte som bestraffning för något hästen redan har gjort. Hårda slag är inte tillåtna, även om det är en anvisning till hästen.

Ett gult kort av FEI innebär en skriftlig varning och är den mildaste formen av bestraffning. Om det anses allvarligt kan hen utredas vidare av FEI. I Sverige kan man också få en skriftlig varning, som rapporteras på ett gult kort. Även här är det den mildaste formen av varning. Straffavgift och avstängning är andra alternativ vid grövre förseelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.