von Eckermann ett steg närmare världscupsfinalen: ”Det här ska räcka till final”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik von Eckermann och Mary Lou tog idag ett stort steg mot världscupfinalen i Omaha i vår efter poäng i Leipzig i säsongens tionde deltävling. ”Det här ska räcka till final”, säger en glad Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Henrik von Eckermann och 11-åriga Mary Lou gick ut med startnummer 26 i grundomgången och red mycket övertygande. På sista hindret tittade 11-åriga Mary Lou till på vattenmattan men klarade sen hindret felfritt och ekipaget hade fyra hundradelar tillgodo på maxtiden.

– Ja, hon kikade till lite där men gjorde sen en fantastisk insats på sista hindret, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Hela 16 ekipage var felfria i grundomgången på banan designad av Frank Rothenberger. Henrik och Mary Lou stod för en fin runda i omhoppningen men fick ett nedslag. Resultatet gav en tolfte plats och fem nya världscuppoäng. Klassen vanns av Gregory Wathelet, Belgien.

– Ibland är man väldigt missnöjd med en rivning i en omhoppning men jag är så glad över min häst, hon hoppar fantastiskt och gick super mot klockan, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

– Det här visar bara att det är superkvalitet hos både häst och ryttare, de är verkligen en bra match och passar oerhört fint ihop. Man ser att Henrik har självförtroende och samtidigt ger hästen självförtroende och Mary Lou bara växer med sin uppgift hela tiden, säger SVT Sports expert Lotta Björe.

Final nära

Henrik von Eckermann ligger fortsatt på åttonde plats i totalställningen med sina 39 poäng och har därmed finalen inom räckhåll när tre kvaltävlingar återstår

– Finalen är säkrad, det här ska räcka till final, säger Henrik till SVT Sport och fortsätter att berömma sin häst.

– Det är en otrolig känsla när man känner att hästen verkligen vill det samma som du och kämpar för dig.

Henrik von Eckermann berättar att planen nu med Mary Lou är att rida världscuptävlingen i Bordeaux, tävlingar i Paris följt av Europafinalen i Göteborg.

– Skönt att nu inte behöva ha press utan jag kan fortsätta låta henne mogna in i detta men det är värdefullt att tävla. Vi får inte glömma bort att hon fortfarande är grön i dessa sammanhang och behöver all erfarenhet, säger von Eckermann till SVT Sport.

Mary Lou säkrad för 2017

Henrik tävlingsdebuterade med Mary Lou den sista augusti ifjol, då med hinder på 1:40 meter och världscupklassen i Helsingfors i oktober var hennes debut på 1,60. Formkurvan pekar spikrakt uppåt och dagens placering gör att Henrik von Eckermann och Mary Lou nu tagit poäng fyra världscuptävlingar i rad.

– Det här är ett bevis på hästens kvalitet och den otroliga vilja och kraft hon har i sig, säger Henrik von Eckermann.

Henrik von Eckermann berättar samtidigt för SVT Sport att det nu finns en lösning som garanterar att Mary Lou (som ägs av Karl Schneider) stannar hos honom 2017 ut.

– Det var jättepositiva nyheter. Skönt för Henrik att få arbetsro en hel säsong. Detta ger ju också Henrik möjligheter inför EM, nu har han ju minst två tänkbara EM-hästar, Yajamila och Mary Lou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.