Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två av Saffie Joseph Jrs hästar har dött. Nu stängs tränaren av. Foto: AP/Bildbyrån

Sju hästar dog inför Kentucky Derby

Uppdaterad
Publicerad

Den 149:e upplagan av Kentucky Derby har kantats av mörka rubriker.

Sju hästar dog inför tävlingen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Jag är säker på att man kommer undersöka orsakerna, säger Ramiro Restrepo, delägare till vinnarhästen Mage.

Det är i skrivande stund oklart varför så många hästar avlidit inför Kentucky Derby. Tävlingen är ett klassiskt galopplöp på Churchill Downs i Louisville, och enligt nyhetsbyrån AP har ovanligt många hästar dött eller tvingats avlivas inför starten.

Några av hästarna ska ha avlivats efter att ha skadat sig under tidigare lopp, medan andra dött under träning.

– Det är ett mycket svårt ämne att beröra. Jag är säker på att man kommer undersöka orsakerna och förhoppningsvis ger det några fler svar, säger Ramiro Restrepo, delägare till vinnarhästen Mage.

– Allt jag kan säga är att vi gör vårt bästa för att ta hand om våra hästar. Vi behandlar dem bättre än hur vi behandlar våra barn.

Hästen Reincarnate slutade på 13:e plats i tävlingen – och tränaren Tim Yakteen är lättad efteråt.

– Det viktigaste är att hästen kom ur det okej, säger han.

Saffie Joseph Jr, tränare till två av de avlidna hästarna, har stängts av på obestämd tid av arrangörerna bakom Kentucky Derby. Joseph Jr stängs av på grund av två ”mycket ovanliga” hästdödsfall enligt CNN.

– Det här är någonting som egentligen inte ska kunna ske. Jag är förkrossad, sa Joseph Jr i en intervju tidigare under veckan efter att hans hästar dött.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.