Kittel besegrad – i ”egna” tävlingen

Uppdaterad
Publicerad

Han var bekymrad över att han lyckats locka lite för bra ryttare till Top Stars – tävlingsformen han själv ligger bakom. Och Patrik Kittels oro var befogad: Världsettan Isabell Werth tog hem Friends Grand Prix. ”En oslagbar Isabell, nummer ett i världen. Jag är tacksam att hon är här, säger Kittel till SVT Sport.

Svenske dressyrstjärnan Patrik Kittel är upphovsman till Sweden International Horse shows nya tävlingsform Top Stars, där nio ekipage gör upp i Grand Prix och Grand Prix kür.

När SVT Sport träffade Kittel dagen före tävling erkände han att det fanns en viss oro över den tuffa konkurrensen.

Världsettan visade klass

Och Kittel skulle få rätt. Världsettan Isabell Werth, på Don Johnson, vann – trots en strulig uppvärmning där ”Johnny” stördes av att en tidigare klass hade prisutdelning.

– Men inne på banan var han superfokuserad, säger Werth, som efter ett nästintill felfritt program belönades med 78,180 peocent.

Patrik Kittel och Deja hade ett par kostsamma missar i piaff och slutade på andraplats med 75,820 procent.

”Kostade mig säkert en procent”

– Jag var nöjd med min häst idag. Den sista piaffen kostade mig säkert en procent. Men resten, hela närvaron, kändes bra, säger Kittel.

I morgon fortsätter Top Stars med kür, det fria programmet till musik. Utifrån dagens resultat rider ryttarna i omvänd startordning – Werth startar alltså sist.

Den ryttare med högst procent vinner respektive klass – totalsegrare blir den som efter båda klasserna har den sammanlagt högsta procenten.

Söndagens Grand Prix kür sänds i SVT Sports app och i SVT Play från 09.50.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.