Laddad svensk trio inför VC-premiären

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds världscupen och det är en laddad svensk trio som ser fram mot att ta upp kampen om världscup-poängen i ett starkt startfält med 40 ryttare. ”Känslan är bra, det är kul att komma igång igen”, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

13 deltävlingar ingår i den västeuropeiska ligan i år, varav nio rids innan nyår. Både Peder Fredricson och Henrik von Eckermann startar även nästa helg i Helsingfors, för Rolf-Göran Bengtsson ser upplägget lite annorlunda ut.

– Under höstsäsongen kommer vi inte följa alla världscuptävlingarna, vi kommer plocka ut ett par. Jag vill inte ta för mycket på Casall med tanke på hans ålder nu. Jag har valt att göra lite andra tävlingar i stället och försöka få ut lite yngre hästar. Så att vi får minskat gappet mellan dom äldre hästarna och dom yngre, berättar Bengtsson.

Steg mot GCT-finalen

Rolf-Göran Bengtsson leder Global Champions Tour inför finalen i Doha i början av november. För 17-åriga Casall är världscupstävlingen här i Oslo ett steg på vägen mot den prestigefyllda finalen, dessutom är det den första tävlingshelgen inomhus för den rutinerade hingsten.

– Han har gjort två förberedande rundor här. Vi  hoppas att han ska göra en felfri runda i grundomgången i alla fall, sen får vi se, säger Rolf-Göran Bengtsson till SVT Sport.

Peder Fredricsson hade planerat att rida All In i premiären men efter ett lättare kolikanfall i veckan fick OS-silverhästen stanna hemma, istället är det Flip´s Little Sparrow som får chansen. Fredricsson och det 10-åriga stoet var 11:a i lördagens Grand Prix (0+4).

– Hon hoppade bra och det är en häst som jag tycker väldigt mycket om och tror mycket på så jag hoppas på det bästa, säger Peder Fredricson till SVT Sport.

Henrik von Eckermann var nia med Hermes de Mariposa i GP-klassen (0+4) och ser fram mot att dra igång världscupsäsongen tillsammans med OS-hästen Yajamila.

– Hon hoppade bra härom dagen i en mindre klass så att jag lägger alla kort på värdscupen eftersom hon också måste hoppa i Helsingfors nästa vecka. Så bara fokus på dom två klasserna, berättar von Eckermann för SVT Sport.

SVT Sport direktsänder världscuppremiären från Oslo 13:50 på svt.se/sport och i vår app. Klockan 17:00 i SVT sänds även ett sammandrag från den inledande världcupdeltävlingen.

Kommentatorer: AnnaMaria Jansson och Lotta Björe

Svenska startnummer:

19) Henrik von Eckermann/Yajamila

27) Rolf-Göran Bengtsson/Casall Ask

39) Peder Fredricson/H&M Flip's Little Sparrow 

Start och resultatlistor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.