Douglas Lindelöw har stängts av i två månader. Foto: TT Nyhetsbyrån

Lindelöw stängs av i två månader

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsryttaren och OS-hoppet Douglas Lindelöw stängs av i två månader av Ridsportförbundets disciplinnämnd. Orsaken är aggressiv ridning, uppger Dagens Nyheter. – Jag är väldigt ledsen och förkrossad. Jag sätter mina hästar i främsta rummet, säger Lindelöw till SVT Sport.

Vittnesuppgifterna om vad som hände på tävlingen i Helsingborg den 20 september, där landslagsryttaren red hästen Chicka Blue, går isär. En del säger att de inte sett några felaktigheter begås medan andra uppfattat det som att han ”straffridit” hästen.

Tävlingsjuryn valde att anmäla händelsen och skriver i anmälan att landslagsryttaren”uppträtt mycket olämpligt, ridit på tävlingsområdet med oriktig utrustning, haft ett för långt spö överskridande 75 centimeter och att andra ryttare, funktionärer och åskådare tagit anstöt”.

– Det finns domare på plats som sett hela klassen som inte hade några synpunkter. Det finns en del saker som är väldigt märkliga i den här händelsen som jag ställer mig frågande till. Det största är att ingen säger något till mig överhuvudtaget, trots tydligt starka åsikter om hur jag rider. Jag är väldigt mån om mina hästar och om någon inte tycker att jag gör rätt så är jag tacksam ifall de meddelar det, säger Douglas Lindelöw till SVT Sport.

Tävlingsveterinärens ord vägde tungt

Disciplinnämnden har tagit stor hänsyn till tävlingsveterinären som hävdar att ryttaren bestraffat hästen med sporrarna. I domen står att ”ryttaren under framhoppningen varit mycket hård mot hästen och att användningen av skänklar och spö har varit utöver det acceptabla”.

Det enda som Lindelöw medger är att han haft ett för långt spö, men det i tron att de svenska reglerna anpassats till de internationella. Han motsätter sig övriga anklagelser.

– Jag är väldigt ledsen och förkrossad över beskedet. Det kom som en chock för mig. Jag sätter mina hästar i främsta rummet och brinner för dem. De är mitt allt.

Tävlingsveterinären säger att du straffred hästen?

– Jag motsätter mig det. Den beskrivningen som förs fram stämmer inte överens med verkligheten. Jag har inte piskat hästen på något felaktigt sätt och det som framförs är väldigt överdrivet.

Vad betyder det här för dig?

– Det är väldigt tungt sportsligt. Men framförallt personligen. Jag har aldrig varit föremål för disciplinnämnden tidigare. Så klart tungt nu på flera plan. Har ett annat problem som är tungt (ägandetvisten om förstehästen Casello) och som pågått en längre tid. Jag måste försöka samla mig lite grand nu.

Har överklagat

Douglas Lindelöw stängs av i två månader med omedelbar verkan. 24-åringen, som så sent som i helgen blev tvåa vid världscuptävlingarna i Stuttgart, kommer därmed att missa Sweden International Horse Show den kommande helgen.

Lindelöw har överklagat avstängningen till Riksidrottsnämnden. Här kan du läsa hela Disciplinnämndens beslut.

Ur disciplinnämndens dom:

”Någon annan påföljd än avstängning kan inte komma ifråga. Med hänsyn till att det rör sig om ett händelseförlopp som sträcker sig från framhoppningen över ritten och även i eller i anslutning till volten efter ritten anser Disciplinnämnden att avstängningen ska bestämmas till 2 månader. Enbart den omständigheten att professionell hästhoppning m.m. är ryttarens levebröd utgör inte skäl att sätta ned avstängningens längd.”

Disciplinnämnden har varit enig i sin bedömning.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.