Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peder Fredricson misslyckades i sin hoppning. Foto: Bildbyrån

Mitt i guldfirandet: VM över för Peder Fredricson

Uppdaterad
Publicerad

Långt innan Peder Fredricson avslutade startfältet i danska Herning hade Sverige säkrat ett historiskt första VM-guld. När det var den svenske stjärnans tur blev det en helt misslyckad runda och han rev tre hinder och fick tolv fel.

Det gjorde att han tappade från tredje till 27:e plats, vilket gör att han inte får rida på på söndag där de 25 bästa får ställa upp. Han har tagit två individuella OS-silver men får fortsätta jaga sin första individuella VM-medalj. Familjens hopp ställs istället till brodern Jens.

Efteråt var det bubblande känslor hos bröderna Fredricson, där Jens fick ikläda sig hjälterollen efter sin felfria ridning som grundlade guldet.

– Det är fantastiskt att få vinna vårt första mästerskap tillsammans och vi får nog göra det fler gånger i framtiden. Det här var en bra start. Även om vi var favoriter så ska jobbet göras, säger Peder Fredricson i SVT:s sändning.

von Eckermann och Jens Fredricson etta och tvåa

Inför söndagens individuella hoppning är Henrik von Eckermann etta och Jens Fredricson tvåa.

– Har det hänt? Men det ska nog smälta in och vi ska fira loss här, lovar Jens Fredricson.

– Det var skönt och en lättnad. Jämfört med OS var det väldigt lugnt, säger von Eckermann som tycker att det ska bli skönt med en dags vila inför den individuella hoppningen där han har ledningen.

– Vi hade satt det som mål hela veckan och fantastiskt att kunna göra det, säger Malin Baryard-Johnsson.

De fick långt efter midnatt ta emot guldmedaljerna av den danska kungafamiljen. Peder Fredricson var först att få guldmedaljen runt halsen innan den svenska nationalsången spelades. Efter prisutdelningen red svenskarna ärevarv inne på arenan där många jublande svenska fans gav en stående ovation.

– Jag hade absolut velat vara med, men nu ska jag heja på Henrik och Jens, säger Peder Fredricson inför söndagens individuella VM-final.

SE MER: Jens Fredricson ordnade VM-guld

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Guldlaget med Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Jens Fredricson och Henrik von Eckermann. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.