Nuncio och kusken Örjan Kihlström efter segern i Elitloppet 2016 på Solvalla. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nuncio blev Årets häst

Uppdaterad
Publicerad

Nuncio blev som väntat vald till Årets häst 2016. Tränarparet Stefan Melander och Catarina Lundström hyllades tillsammans med kusken Örjan Kihlström på fredagskvällens hästgala i Stockholm.

Nuncio var obesegrad i fjol i elva starter. Den amerikanske superhästen vann bland annat Elitloppet, Oslo grand prix, Mastersfinalen, Jubileumspokalen, Sundsvall open trot och Årjängs stora sprinterlopp. Han tjänade 9,4 miljoner kronor och travade rekordet 1.09,2 i Elitloppsfinalen.

Nuncio har totalt tjänat 27,5 miljoner kronor och har ännu aldrig varit sämre än trea i 51 starter (37–12–2). Utmärkelsen delades ut första gången 1958.

Stod över Prix d’Amerique

Tränaren Stefan Melander hade länge en plan om att tävla med Nuncio i Prix d’Amerique för två veckor sedan. Men på grund av en alltför tuff vinter, med dåliga träningsförhållanden som följd, valde Melander att stanna hemma.

– Jag ångrar mig inte ett dugg att vi inte åkte till Paris. Jag vet vad som krävs för att vinna Prix d’Amerique och Nuncio var inte förberedd för det. Han känns väldigt fin i träningen nu och vi får sikta på Olympiatravet i stället i april. Sen vill vi förstås vinna Elitloppet en gång till och besegra Bold Eagle, sade Melander då.

Kihlström prisad

Att Nuncio blev Årets häst var lika bombsäkert som att Örjan Kihlström röstades fram som Årets kusk. Kihlström, 54, körde in rekordhöga 52,6 miljoner kronor i fjol och fick priset för åttonde gången. Kihlström vann storlopp som Elitloppet (Nuncio), Prix du Paris (Lionel), Oslo grand prix (Nuncio) och Hugo Åbergs Memorial (Propulsion).

– Det var ett sagolikt år som jag nog aldrig kommer att få uppleva en gång till. Jag fick köra fantastiskt många fina hästar, kommenterade Kihlström som även tilldelades Svenska Hästsportjournalisters Guldhäst för sitt framgångsrika 2016.

På lördag tävlar Kihlström i V75-finalerna på Solvalla. På söndag sitter han upp bakom Propulsion i Prix de France på Vincennes-banan i Paris.

Årets tränare blev Peter Untersteiner som blev oerhört glad för priset. Halmstadstränaren kom dansande in på scenen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.