Peder Fredricson vann fredagens inledande hoppning med hästen Sibon. Foto: Bildbyrån

Sibon tillbaka som en vinnare

Uppdaterad
Publicerad

Det är All In som ska ta Peder Fredricson till OS i Rio de Janeiro. Om det inte går? Då har han alltid Sibon. ”Båda hästarna är fantastiska”, säger landslagsryttaren.

Fredricson såg rörd ut när han red ärevarvet i Friends efter segern i den internationella hästshowens inledande 1,40-hoppning på fredagseftermiddagen.

En perfekt start för den regerande Grand prix-vinnaren 2014. Men också en både oväntad och speciell framgång för en häst som haft det jobbigt.

Mest vilat i år

Det var på den elvaårige valacken som Fredricson vann GP-titeln förra året, kulmen på en stark period för Sibon som började ett och ett halvt år tidigare och som bland annat gav ekipaget en plats i VM-laget i Caen 2013.

Men sedan tog det stopp. Trött och sliten fick Sibon ta det lugnt.

– Han hade bara gått fyra tävlingar innan den här i år, säger Fredricson.

– Det sista stora han gjorde var just här ifjol. Nu gick han in och verkligen kämpade för mig hundraprocentigt. Jag kom in lite stort in för sista hindret, men han verkligen kastade sitt hjärta för mig där.

– Han har känts bra hemma, men det här var första gången han verkligen stod på. Jag trodde aldrig att jag skulle vinna med över två sekunder.

Van vinnare

Speedhästen är en riktig segermakare för sin ryttare just i Sweden International Horse Show. Fredagens triumf var den femte på tre år.

– Jag är jätteglad att ha honom tillbaka. För min skull, för hästens skull och för (ägaren) Astrid Ohlins skull. Hon har stöttat mig i hela min karriär och den här hästen betyder väldigt mycket för henne. Det är verkligen en delad glädje. Lite rörd är jag allt, säger Fredricson.

Britten Ben Maher kom tvåa på Boomerang och norrmannen Geir Gulliksen trea på Charleville. Malin Baryard Johnsson missade precis prispallen på Cassius Clay.

Unga svenska talangen Evelina Tovek blev femma på Beezie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.