Sylve Söderstrand vid EM i Aachen förra året. Foto: Bildbyrån.

Söderstrand berättar om varför han inte skrev på avtalet

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Sylve Söderstrand berättar nu för första gången varför han inte skrev under det avtal som Svenska Ridsportförbundet lagt fram. Ett beslut som gjort att han idag står utanför landslaget inför OS i Rio. ”Det är en jättetråkig situation och vi måste hitta en lösning på problemet på något sätt för ryttarnas skull”, säger Sylve Söderstrand till SVT Sport. 

Sylve Söderstrand utrycker stor tacksamhet för det stöd han fått från flera ryttare efter det att nyheten om hans avgång tidigare i veckan och han hoppas fortfarande på en lösning även om han själv inte ser sig kunna påverka något i nuläget.

– Jag tror inte att jag kan fajtas så mycket mer utan det är nog andra som kan avgöra och om de kommer lyssna på ryttarna. Men jag kommer att finnas där, jag kommer stå vid mitt ord. Jag kommer göra allt jag kan för att fortsätta hjälpa ryttarna vidare, säger Söderstrand till SVT Sport.

Varför har du inte skrivit på det avtal som svenska ridsportförbundet hänvisar till?

– Det hela började redan i vintras i en situation då en nära kollega till mig blev väldigt illa behandlad utav av en av våra högre tjänstemän och jag tog ställning för den här situationen för jag tyckte inte att det var okej. Det har inte att göra med vilken person det var utan det har att göra med att man inte behandlar folk på det sättet. I och med det så bad jag att jag ville fokusera mig bara på OS, jag vill inte sitta i diskussioner som var negativa när vi har så här kort tid kvar, berättar Sylve Söderstrand och fortsätter.

”Kände mig kränkt och intryckt i ett hörn”

– I och med det så uppstod då att jag helt plötsligt själv satt i en situationen och kände mig kränkt och intryckt i ett hörn, vilket gjorde att jag sa upp mig.

Det är ett stort steg att säga upp sig från ett förbundskaptensjobb.

– Det är också ett stort jobb att vara förbundskapten och då måste man känna att man har stöd från folk som kan kommunicera och vill kommunicera, säger Sylve Söderstrand och förtydligar att uppsägningen i februari kom till följd av att han ej kände stöd, en beskrivning som förvånar Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.

– Den blev jag lite förvånad över när jag hörde för att jag upplevde det inte så. Efter att han sa upp sig  så kontaktade jag honom dagen efter och initierade en diskussion med Sylve bara för att förstå hur han såg på saken och om det verkligen var rätt beslut han hade tagit, berättar Ulf Brömster.

Under mötet drog Söderstrand tillbaka sin uppsägning, en uppgift båda sidor är överens om.

Ett avtal presenterades därefter.

Vill vara kvar under OS

Sylve Söderstrand understryker att han har varit tydlig med att han vill vara kvar över OS. Han säger också till SVT Sport att inte haft några tankar på att inte skriva under avtalet, men på grund av tidigare meningsskiljaktigheter så ville Söderstrand först ha ett personligt möte med delar av ledningen, en önskan han anser att han framfört under en längre tid, senast förra helgen.

– Ska man nu jobba vidare så måste man lösa konflikter, säger han.

– Så sent som i slutet av förra veckan så har Ulf Brömster, vår ordförande, fått både skriftligt och muntligt från mig att: ”du har mitt ord på att jag absolut kommer att vara med och att jag kommer att göra mitt uppdrag” , berättar Sylve Söderstrand som efter telefonsamtalet med Brömster förra helgen hade förhoppningar om en återkoppling i början på den här veckan för ett personligt möte.

– I lördags eftermiddag. När vi avslutar det samtalet när jag var i Antwerpen på tävling så bestämde vi att han skulle återkomma till mig i början på veckan med en tidpunkt och vi skulle göra klart allting.

Trodde på en uppgörelse

– På måndag eftermiddag så får jag ett samtal, först ett sms från honom, där han undrar om jag har tid att ta ett samtal. Då är det ett konferenssamtal där det meddelas att en enhällig förbundsstyrelse har beslutat att jag har min sista arbetsdag den 22 maj, säger Söderstrand.

Svenska Ridsportförbundets ordförande, Ulf Brömster, bekräftar att Söderstrand sagt att han vill fortsätta över OS, ett ömsesidigt beslut, vilket också kommunicerades ut i ett pressmeddelande i början av mars.  

När det sedan kommer till omständigheterna kring det nya avtalet, och varför det inte skrivits under, så delar Brömster inte Sylves uppfattning gällande händelseförloppet.

”Fick nej”

Under de sju veckor som har gått så har vi inte fått tillbaka något avtal och han har heller inte fört fram några synpunkter på det förrän i förra veckan.

– Jag frågade Sylve när vi pratades vid i lördags, kan jag då hälsa styrelsen att du accepterar avtalet? På den frågan fick jag nej.

Utan tillägg? 

– Ja, säger Ulf Brömster till SVT Sport.

Ulf Brömster medger att han och Sylve haft en diskussion om ett möte efter helgen men säger samtidigt att Sylves svar på frågan kring avtalet förändrade mötesfrågan.

– När jag kom till styrelsen med Sylves budskap att han inte godtar vårt avtal och det är tredje gången vi har en förbundsstyrelse efter februari, då blev budskapet från förbundsstyrelsen att vi accepterar hans uppsägning, förklarar Brömster. 

Hade varit kvar

Om Sylve Söderstrand hade skrivit på avtalet hade han varit förbundskapten idag? 

–  Om han hade skickat tillbaka avtalet påskrivet så hade han varit svensk förbundskapten, säger Brömster.

Ulf Brömster vill inte bekräfta att det funnits en konflikt som inneburit samarbetssvårigheter.

– Nej det kan jag inte bekräfta.

Klart är att de olika parterna står helt skilda i sin åsikt gällande hur den senaste tidens dialog sett ut. Hopplandslagets förbundskapten Sylve Söderstrand anser att han har fått sparken. Förbundsstyrelsen hävdar att han själv har sagt upp sig, med hänvisning till den uppsägning som Sylve lämnade in tidigare i år. Uppsägningen togs sedan tillbaka och ett nytt avtal presenterades som aldrig skrivits under. 

Kan du ångra att du sa upp dig tidigare, var det ett förhastat beslut?

– Ja det kanske det var, förhastat, men samtidigt är jag precis som ryttarna; jag driver frågor och jag vågar stå upp för dem och jag står upp för dem både i vått och torrt. Då blir det så att när man känner att man har en vanmakt över en situation, som jag kände som var väldigt frustrerande. Men visst, antagligen skulle jag inte ha gjort det, samtidigt så nådde jag inte fram, säger Söderstrand till SVT Sport.

Det är sällan ens fel att två träter. Hur ser du på din roll i den här konflikten?

– Jag kunde säkert gjort annorlunda, men jag har ju gjort det jag trodde var rätt. Förbundet talar om hela tiden hur viktiga våra ledstjärnor är och det här var just en sån sak där jag tycker att förbundet inte följde våra ledstjärnor så i den biten där är jag nog ganska kompromisslös, säger Söderstrand.

Att det svenska hopplandslaget står utan förbundskapten med OS mindre än 100 dagar bort är en allt annat än optimal situation, vilket både Svenska Ridsportförbundet och Sylve Söderstrand håller med om.

”Misslyckande för bägge parter”

– Det var absolut inte så här vi hade planerat det, det var därför jag tog kontakt med Sylve efter att han hade sagt upp sig så att vi ville hitta en lösning. Vi har inte kommit i land med den lösningen, det kan jag konstatera så det är nog ett misslyckande för bägge parter, säger Ulf Brömster svenska ridsportförbundets ordförande.

– Där en jättetråkig situation och det är klart att den inte är kul att vara i men jag hoppas att vi kan göra en lösning för trots allt det är ju mot OS som vi siktar. Vi måste hitta någon lösning på problemet på något sätt för ryttarnas skull, säger Sylve Söderstrand till SVT Sport. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.