Svenskarna knep världscuppoäng i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Både Malin Baryard Johnsson och Helena Persson tog världscuppoäng idag i Helsingfors. Baryard-Johnsson blev nia med Tornesch och Persson knep 13:e platsen med Bonzai. ”Härligt med svenska poäng idag. Framgång föder ofta framgång, så nu hoppas vi att det fortsätter med bra svenska resultat nästa helg också”, säger expertkommentator Lotta Björe till SVT Sport.

Både Helena och Malin red imponerande i grundomgången och totalt gick 13 ekipage vidare till omhoppning i Helsingfors.

Helena Persson med Bonzai H hade tyvärr den otacksamma uppgiften att inleda omhoppningen. Persson gjorde där  precis som i grunden en kanonfin runda men fick tyvärr med sig en backbom på en oxer vilket resulterade i fyra fel totalt och klockan stannade på 41,47.

Strax efter slog Malin Baryard-Johnsson och Tornesch till med dagens första dubbelnolla och gick upp i ledning med sina 41, 26, men bakom i startfältet väntade flera erkänt snabba ekipage.

– Det var en häftig omhoppning där det var spännande in i det sista precis som det ska vara, säger expertkommentator Björe till SVT Sport.

Spännande om segern

Världscupsegraren och fjolårsvinnaren Steve Guerdat bjöd på en fin omhoppning med Nino, guldhästen från OS 2012 men Guerdat missade pallen och blev till slut fyra. Istället såg 19-åriga brittiskan Jessica Mendoza ut att gå mot karriärens första världscupseger, men schweizaren Romain Duguet bjöd på en mästerlig avslutning i omhoppningen och knep till slut första platsen, sex hundradelar före Mendoza.

Tyske världstrean Daniel Deusser som var sist ut i omhoppningen slutade trea.

– Duguet är ju lite av en doldis, men tittar man på hans meriter så är han ju en av de tunga namnen i det schweiziska lagen på till exempel. nationshoppningar och mästerskap. Kul för honom att nu även få stå överst på pallen individuellt, säger Björe.

– Annars var 19-åriga Jessica Mendoza det stora utropstecknet idag. Hon är en frisk fläkt med en kaxig framtonig, helt obekymrad gick hon in och gav världseliten en match.

Åtta poäng för Baryard

Segaren tilldelas som vanligt 20 världscuppoäng och de 16 främst placerade får med sig poäng. Malin Baryard-Johnsson niondeplats innebär åtta världscuppoäng och för 13:e platsen får Helena Persson fyra poäng.

Startfältets tredje svenska ryttare, världscupdebutanten Jonna Ekberg, tog sig inte vidare från grundomgången efter 16 fel med Equita.

– Jag hoppas att Jonna får chansen igen i en världscup, när man väl har debuterat brukar det vara enklare till nästa gång, säger Lotta Björe.

Världscupen deltävling två i Helsingfors

1) Romain Duguet, Schweiz, Quorida de Treho, 0+0/36,85, 2) Jessica Mendoza, Storbritannien, Spirit T, 0+0/36,96, 3) Daniel Deusser, Tyskland, Cornet d`Amour, 0+0/7,13.

Svenska placeringar

9) Malin Baryard Johnsson, Tornesch, 0+0/41,26, 13) Helena Persson, Bonzai H, 0+4/41,47, 36) Jonna Ekberg, Equita vant Zorgvliet, 16/74,74.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.