Sverige slutade på plats 17 av 18 i Nations Cup. Foto: Bildbyrån

Sverige näst sist i Nations Cup

Uppdaterad
Publicerad

Det krävdes minst en åttondeplats för att det svenska laget skulle ta sig vidare i finalen i Nations Cup i Barcelona. Förbundskapten Ragnar Bengtsson var hoppfull inför start men resultatet blev inte vad Sverige hoppats på. 30 fel totalt och plats 17 av 18 lag. ”En riktigt jobbig dag som inte blev alls vad vi hade hoppats”, säger förbundskapten Ragnar Bengtsson till SVT Sport.

Malin Baryard och Cue Channa inledde för Sverige, och det blev ingen bra start, 14 fel för ekipaget. Precis som i Rio visade ekipaget inte samma övertygande form som under våren och sommarens nationshoppningar.

– Både inför Rio och inför denna tävling har hästen haft längre tävlingsuppehåll än vad den hade under vår och sommar. Det verkar inte ha passat den så bra, säger Bengtsson.

– Malin och jag har precis pratat om att Cue Channa behöver tävla regelbundet och ofta för att behålla trygghet och självförtroende på så här stora banor, så det blir planen framöver, säger förbundskaptenen till SVT Sport.

Tung dag för von Essen

Med den inledningen stod det klart att Sverige skulle bli tvunget att räkna resultatet av resterande tre ryttare. När Angelie von Essen med Newton Abbot dessvärre hade en av sina sämre dagar och fick hela 20 fel var chanserna till avancemang helt borta.

Charlotte Mordasini och Romane du Theil fick 12 fel innan Rolf-Göran Bengtsson avslutade med Clarimo Ask. Ett nedslag gav 4 fel och Sveriges bästa resultat för dagen.

– Det var det största Clariom hoppat och lite av ett eldprov för honom med den här stora nationshoppningen. Ett riktigt glädjeämne för dagen, säger förbundskapten Ragnar Bengtsson till SVT Sport.

Även OS-vinnaren hade det svårt

Många lag hade det tufft och olympiska mästarna Frankrike slutade 11:a och var en av dem som inte gick vidare till sista omgången.

– Banbyggaren som bygger här bygger ofta med avstånd mellan hindren som gör att det finns en hel del beslut att ta för ryttarna.

– Det är lätt och komma ur rytmen och svårt att hålla sin ursprungliga plan, säger Ragnar Bengtsson till SVT Sport.

Behåller laget i tröstfinalen

Inför fredagens tröstfinal står 800 000 i första pris och platserna 9-18 på spel. Förbundskaptenen kommer att behålla samma lag. Och omladdningen har redan börjat.

– Nu säger vi att detta var ett virus i datorn, trycker på delete och startar om, avslutar förbundskapten Ragnar Bengtsson.

Tyskland, USA, Belgien, Storbritannien, Schweiz, Italien, Holland och Irland gör upp om segern på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.