Henrik von Eckermanns häst Cantinero kan tävla för Sverige i OS Foto: Bildbyrån

Eckermanns Cantinero kan tävla för Sverige i OS

Uppdaterad
Publicerad

Med drygt en vecka kvar till att ”transferfönstret” för OS-hästar stänger kan nu Henrik von Eckermann pusta ut. Cantinero är säkrad för svensken till mästerskapet i Rio. ”Det är oerhört skönt att kunna andas ut och konstatera att hans pass nu är ifyllt för att kunna representera Sverige under OS i Rio”, berättar en glad Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Det är bråda tider inom ridsportvärlden för nästa fredag är det nämligen deadline i hästsportens motsvarighet till fotbollens silly season. Före midnatt den 15 januari måste hästar som ska tävla i OS ha en registrerad ägare/delägare från det land hästen ska representera i Rio. Och efter försäljningen av Douglas Lindelöws häst Casello kommer nu alltså ett positivt besked för det svenska hopplandslaget i satsningen mot OS i sommar.

Henrik von Eckermann har länge varit orolig för att hans förstahäst, 14-åriga valacken Cantinero som ägs av Qatar Armed Forces, ska säljas i sista stund men Henrik avslöjar i dag för SVT Sport att Cantinero nu ska få en svensk stämpel i sitt pass och att han själv går in som delägare i hästen.

– Jag skickade iväg hans pass i går och är oerhört glad att det nu finns möjlighet att kunna rida i Rio, det är ett stort steg på vägen. Samtidigt vet jag då jag varit med tillräckligt länge på den här nivån att mycket kan hända och vägen till startsignal i Rio är fortsatt lång, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport och understryker samtidigt vikten av att Cantinero nu får svensk stämpel i passet.

”Lättad och glad”

– Jag är självklart väldigt lättad och glad. För hade detta inte löst sig så hade jag inte kunnat rida i Rio. Cantinero är den enda hästen som ger mig den möjligheten.

Qatar Armed Forces är fortsatt huvudägare till Cantinero men Henrik står nu som delägare till den 14-årige valacken. 

– Ja, det stämmer. Jag är numera co-owner i papperna, berättar Henrik som även vill passa på att tacka huvudägarna Qatar Armed Forces.

– Jag är väldigt tacksam över att jag får den här möjligheten och att Qatar ger mig chansen. Dom har ju också ryttare som letar hästar och vill tävla i OS, så jag är oerhört tacksam över att jag nu får behålla honom hos mig i Tyskland, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Tog EM-brons 2013

Henrik von Eckermann mästerskapsdebuterade i EM 2009 och har sedan dess representerat Sverige i flera internationella mästerskap, OS 2012, EM 2013 där Henrik och det svenska laget tog brons, VM 2014 och nu senast under EM i Aachen. På EM i somras tog sig Henrik och Cantinero till final och slutade där på en 19:e plats. Ekipaget har under de senaste två säsongerna gjort väldigt fina resultat tillsammans som lovar gott för framtiden.

– Går han bra så gör han otroligt fina resultat, sen är han inte helt lättriden och vi har fortsatt mycket kvar att jobba på tillsammans, men kapaciteten hos Cantinero är väldigt stor och han har gjort otroliga resultat sen jag började rida honom, säger von Eckermann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.