Foto: TT Nyhetsbyrå

Tre svenskar jagar ny dressyrmedalj

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags var Patrik Kittel, Tinne Vilhelmsson Silfvén och Therese Nilshagen med och tog hem ett brons i dressyrens lagtävling på EM i Göteborg. I eftermiddag är de med och fajtas om medalj igen när de tävlar individuellt i kür, dressyrens fria program.

De 15 främsta individuella ekipagen efter Grand Prix Special får ställa upp i kür. Det finns ett undantag: max tre ryttare från en och samma nation får delta. Det drabbar svenskan Rose Mathisen, som kom på 15:e plats i Grand Prix Special men var fjärde bästa svensk.

De svenska ryttarna har imponerat hittills i EM. Utöver bronset i lagtävlingen kom mästerskapsdebutanten Therese Nilshagen fyra i fredagens Grand Prix Special, Patrik Kittel blev sjua med ett nytt personbästa och även tian Wilhelmson Silfven var nära sitt personbästa.

En av favoriterna inför küren är gårdagens guldmedaljör, tyska veteranen Isabell Werth. Hon var överlägsen i Grand Prix Special och säkrade sitt femte individuella guldmedalj. Werth tog sin första medalj i ett internationellt mästerskap redan 1991.

Kürfinalen sänds i SVT1, SVT Play och på svtsport.se med start 14.15.

Detta är kür

I kür komponerar ryttaren fritt sitt eget program och väljer musik.

Domarna bedömer:

* Hästens rytm, energi och elasticitet.

* Harmoni mellan ryttare och häst, koreografi, användande av banan och uppfinningsrikedom.

* Svårighetsgrad, kalkylerade risker.

* Musik och samstämmighet med musiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.