Får leda Sveriges hoppryttare i OS – trots allt. Foto: Biildbyrån

Vändningen: Söderstrand kvar i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Under uppmärksammade former fick Sylve Söderstrand lämna sin post som förbundskapten för det svenska hopplandslaget. Då protesterade ryttarna högljutt. Nu ger det resultat: Svenska Ridsportförbundet har ändrat sig. ”Jag är väldigt glad och stolt över det stöd jag har fått från de allra flesta av min ryttare”, säger Söderstrand till SVT Sport.

Det var i slutet av april som en förvånad Sylve Söderstrand fick lämna sin post som förbundskapten.

De svenska toppryttarna, med Malin Baryard-Johnsson i spetsen, lämnade strax därefter in ett protestbrev till förbundet. Och nu gör alltså Ridsportförbundet en helomvändning.

”Viktig för Sveriges insatser i OS”

–  Sylve Söderstrand är viktig för Sveriges insatser i OS, och såväl toppryttarna som SOK vill väldigt gärna ha kvar honom över mästerskapen, säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet, i ett pressmeddelande.

– Samtidigt måste vi som förbund verka för en långsiktig lösning för att stärka organisationen. Vi är glada att vi nu hittat en lösning som tillgodoser alla parters behov, fortsätter Brömster.

Söderstrand själv ser positiv på att parterna till slut funnit en lösning. Men han har inget bra svar på hur den röriga situationen kunde uppstå.

– Just nu vill jag bara blicka framåt. Det har varit två veckor i ett vakuum. Men det finns ingen anledning att diskutera det som har varit, säger han till SVT Sport.

”Jag är väldigt glad och stolt”

Om stödet från ryttarna, säger han:

– Jag är väldigt glad och stolt över det stöd jag har fått från de allra flesta av min ryttare som jag har jobbat ihop med under många år.

”Ryttarnas synpunkter viktiga”

Men Söderstrand kommer inte längre tituleras ”förbundskapten”. 

58-åringens nya titel blir ”olympisk headcoach”, och vid sin sida kommer han att ha sina tidigare kollegor Ragnar Bengtsson, som nu blir förbundskapten, och Annika Ersgård, sportchef hoppning.

– Ryttarnas synpunkter har varit viktiga att lyssna in. Ett väl fungerande ledningsteam behövs för duktiga och erfarna idrottare, säger SOK:s sportchef Carina Skoog med ansvar för ridsporten.

Det har hänt i Sylve-gate

1) Februari: Söderstrand hotade att säga upp sig, vilket han dock själv förnekar, om han inte fick ändrade arbetsuppgifter med inriktning på eliten mot OS.

2) Mars: Svenska ridsportförbundet gick med på att ändra Sylves Söderstrands arbetsuppgifter. Schismen var löst.

3) 26 april: Förbundet gick ut med uppgifter om att Söderstrand fått sparken eftersom man inte lyckats komma överens på detaljnivå. Uppgifterna från i mars rörde den övergripande inriktningen. Och sade att parterna var överens om beslutet.

4) Ridsportsförbundets ordförande Ulf Brömster backade sedan i från att man varit ”eniga” om beslutet.

5) Stjärnryttarna med Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann i spetsen kallade förbundets beslut för en ”katastrof”. 

6) Förbundet hävdade att Söderstrand inte blev uppsagd utan att han fått gå för att han inte undertecknat ett avtal med förbundet, vilket skulle skett 22 februari. Man ska ha uppmanat Söderstrand att skriva under kontraktet vilket inte skedde och 24 april tröt tålamodet. 

7) Söderstrand var i kontakt med Brömster under ”deadlinedagen” 24 april och trodde att man var överens om en fortsatt satsning mot Rio. 

8) Tävlingssektionen och Hoppkommittén var eniga med förbundsstyrelsens beslut.

9) Maj: Ridsportförbundet ändrar sig: Söderstrand får fortsätta över OS i Rio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.