Viktig femteplats för von Eckermann

Uppdaterad
Publicerad

Henrik von Eckermann trivs i belgiska Mechelen. 2012 tog hoppryttaren sin första världscupseger just där. Ikväll slutade han femma – och knep viktiga poäng i jakten på världscupfinalen.

Av kvällens tre världscupsvenskar var Henrik von Eckermann den ende som red felfritt i grundomgången och tog sig vidare till omhoppning.

Svensken och hans Mary Lou var ett av totalt 12 ekipage som tog sig vidare till den avgörande rundan. von Eckermann red som femte ryttare, presterade en ny felfri och noggran runda – men var lite för långsam.

”Kommer kunna gå ännu snabbare”

Mary Lou gjorde sin första tävling med von Eckermann i slutet på september. Ekipagets korta tid tillsammans kan vara en förklaring till att svensken inte red snabbare, menar SVT Sports expert Lotta Björe.

– När hästen inte har så mycket erfarenhet på den här nivån, femstjärniga tävlingar, är det ett smart val att tänka långsiktigt.

– Nästa år kommer han kunna gå ännu snabbare mot klockan och sikta mot pallen, fortsätter Björe.

– Det är viktigt för hästens vidare tävlingar och självförtorende. Han hade nog en plan med det här, det var nog lagom snabbt.

Närmar sig finalen

Tiden räckte till en femteplats – och innebär 12 viktiga poäng i jakten på världscupfinalen i USA i slutet på mars. von Eckermann är nu uppe på 34 poäng, efter nio världscuptävlingar av 13 är svensken nu åtta totalt.

37 poäng brukar räcka för att ta sig till final – har man 40 poäng är man ofta säker.

– Det är en riktigt bra bit på väg, nu är det inte långt kvar, säger Björe.

Vann tävlingen gjorde fransmannen Roger Yves Bost, på sin nya topphäst Sydney Une Prince.

Douglas Lindelöw slutade på 17:e plats och Charlotte Mordasini på en 30:e plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.