von Eckermann laddad inför finalstarten: ”Nästan oroväckande bra”

Uppdaterad
Publicerad

I natt svensk tid inleds världscupfinalen i hoppning i Omaha. Henrik von Eckermann är ensam svensk ryttare i startfältet. Intensiva finaldagar väntar nu med tre finalomgångar inom loppet av fyra dagar.

– Det ska bli väldigt skönt att komma igång och tävla. Mary Lou mår super och formen känns bra, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

37 ryttare gör upp om världscuptiteln och finalen inleds med en tidshoppning natten mot fredag svensk tid.

Henrik von Eckermann gör nu sin tredje världscupfinal och är rutinerad i de stora mästerskapen med både EM, VM och OS på meritlistan. 11-åriga Mary Lou däremot har aldrig gått en final på den här nivån.

– Första dagen är en stor klippa för mig eftersom hon inte gått så mycket tidshoppningar. Jag måste se till att presentera banan för henne på absolut bästa sätt och sen får vi se hur långt det räcker, säger Henrik von Eckermann.

Nästan oroväckande bra

Under onsdagskvällen red samtliga hoppfinalister en uppvärmningsklass. Varje ekipage hade då 90 sekunder inne i tävlingsarenan, där en kortare bana fanns uppställd.

Henrik valde att hoppa hela banan och var väldigt nöjd med känslan.

– Mary Lou kändes jättebra och avslappnad. Hon ser fantastiskt fin ut i kroppen och mår super. Allt känns nästan oroväckande bra, säger Henrik och berättar också att allt fungerat väldigt bra sedan teamet anlände USA.

Vad säger du om arenan i Omaha?

– Den är ganska liten, vilket kanske inte passar mig, men det blir väldigt avgörande hur han bygger banan. Jag hoppas på att det inte blir för trixigt direkt utan att det finns lite möjligheter att galoppera på.

Hård kamp om titeln

Det är många hinder och språng på vägen till en världscuptitel och allt måste verkligen klaffa för att nå ändå fram till pallen på söndag. Konkurrensen är stenhård och marginalerna för misstag minimala.

För Mary Lou är detta, oavsett resultat, ytterligare ett stort kliv i karriären.

Det 11-åriga stoet har en strålande säsong bakom sig där formkurvan gått spikrakt uppåt efter världscupdebuten i höstas.

Efter flertalet världscupplaceringar visade hon verkligen prov på sin kapacitet med seger i Europafinalen i Göteborg.

– Att utveckla sig på det sättet som hon har gjort och sen vinna är fantastiskt. Hon är väldigt känslig men med en otrolig kämpaglöd. Hon vill på alla sätt och vis försöka komma över felfritt på andra sidan, säger von Eckermann.

Se ett längre inslag i spelaren ovan.

Den första finalomgången av hoppningen direktsänds i SVT1 natten till fredag klockan 02.05. Tävlingen går även att följa direkt på SVT Play och i SVT Sports app.

ALLT om VC-finalen och övrig ridsport på svt.se/ridsport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.