Jenny Rissveds, 21. Foto: BILDBYRÅN

Rissveds favorit i VM

Uppdaterad
Publicerad

Mountainbikestjärnan Jenny Rissveds har vunnit nästan allt hon kört i år, och siktar förstås på guld i VM.

21-åringen kör dock fortfarande i U23-klassen.

”Det var helt rätt att hon stannade i den klassen i år”, säger förbundskaptenen Anders Ljungberg.

Enligt mountainbikesportens regler måste alla under 23 år köra i U23-klassen. De främsta kan få dispens för att ett eller två år före 23-årsdagen kliva upp i elitklassen.

Jenny Rissveds, som var trea i världscupen i fjol, hade fått ta steget upp i år men valde att stanna kvar i U23.

– Det är helt rätt, för hon hade ingen lysande säsong 2014. Hon kan gå upp till nästa år, och med tanke på att hon varit väldigt dominerande under säsongen och vunnit allt i U23 fram till VM, tror jag att hon väljer att gå upp till elitklassen till nästa år, säger Ljungberg.

VM ger OS-kvalpoäng

Förhoppningarna är att Rissveds ska ta en plats i OS i Rio de Janeiro om ett år. Där får hon i så fall tampas med de bästa från elitklassen.

Resultaten i VM i Andorra, där Rissveds tävlar på fredag, ger poäng i OS-kvalet även för cyklisterna i U23-klasserna. Men poängen är färre än i elitklasserna.

– Det finns tävlingar ända fram till i maj nästa år som ger poäng i OS-kvalet, som ger kvotplatser till respektive land. Sedan har ju också Sveriges olympiska kommitté sina kriterier för vilka som får åka till OS.

Kör inte sprint i VM

Rissveds har tidigare inte bara kört crosscountry i U23-klassen utan även sprint, där det bara finns en klass. Hon tog EM-guld 2013 och kom tvåa i världscupen i fjol. Men sprint togs bort från världscupen till i år, och är heller inte med på OS-programmet. Därför ställer inte svenskan upp i sprint i VM.

– Jag är övertygad om att vi kan ta medalj i sprint, men det är osäkert att tippa eftersom det inte gått några världscuptävlingar i år, säger Ljungberg.

De svenskar som kör sprint är Matthias Wengelin, Axel Lindh, Emil Linde och junioren Ida Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.