Den polske rodelåkaren Mateusz Sochowicz kraschade svårt i Pekings OS-bana. Foto: TT

Rodelåkare i svår krasch i Pekings OS-bana

Uppdaterad
Publicerad

Den polske rodelåkaren Mateusz Sochowicz råkade ut för en allvarlig krasch under en träningsåk i Peking.

Nu riktar han kritik mot arrangören vid banan som ska användas på vinter-OS 2022.

– Banteamet visade stor inkompetens. Det hade kunnat sluta med en tragedi, säger han.

Mateusz Sochowicz, 20:e i förra säsongens världscup, ådrog sig en fraktur i vänster knäskål samt ett djupt hack i sitt högra ben som nådde ända in till benet.

Han var inte nöjd med funktionärernas agerande efter olyckan.

OS i Peking 2022

– De visste inte alls vad de skulle göra. Någon kom fram till mig och försökte röra mitt ben med en handske, säger han efter ha fått tillbringa en halvtimme på isen innan han fördes till sjukhus.

Sochowicz beskriver att han for nedför banan när en kommande port, som skulle ha varit öppen, plötsligt var stängd. Han släppte släden och ställde sig i position som en alpinåkare för att försöka hoppa över porten.

Osäker på att kunna återhämta sig mentalt

– Men allting hände så fort och jag hade inte tid att hoppa. Det är därför mina ben är skadade, och inte resten av kroppen. Om jag inte hade reagerat kunde det resulterat i en tragedi, säger han.

Polacken har genomgått en lyckad knäoperation – och han har ännu inte gett upp hoppet om att delta i OS om knappt tre månader.

Men även om han skulle lyckas återhämta sig fysiskt är han orolig över den mentala biten.

– Jag är inte säker på om jag är kapabel att bygga upp mig själv mentalt. Jag vet inte om jag någonsin kommer att kunna åka på den här banan igen, jag skulle vara rädd att någonting väntar runt hörnet, säger han.

Banan i Yanqing utanför Peking står värd för tävlingarna i bob, skeleton samt rodel i vinter-OS 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet