Vitalij Mutko. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ryskt larm: ”Dopning i skolorna”

Uppdaterad
Publicerad

I efterdyningarna efter alla ryska dopningsskandaler slår idrottsministern Vitalij Mutko larm som dopning i de ryska skolorna, skriver AP.

Roten till det onda är att vissa tränare på de hundratals olika idrottsakademierna i landet driver fram framgångar hos barn och ungdomar med dopning för att själva tjäna pengar.

– Vi måste gå till sportskolorna och ge de pådrivande tränarna som vill ha ära och rikedom till varje pris en åthutning, säger Mutko till R-Sport.

Mutko påpekar att dopning i för ung ålder gör att de stagnerar tidigt och att man av ungdomsstjärnorna inte blir elitmässiga som seniorer. Förutom de moraliska och hälsomässiga aspekterna.

Det internationella friidrottsförbundet IAAF har tillsatt en utredning efter uppgifter om systematisk rysk friidrottsdopning i en tysk tv-dokumentär i höstas.

Trots de graverande fallen i rysk idrott anser inte idrottsministern att landet på något sätt skulle vara ledande inom dopning.

– Det är som i Amerika och England och alla de andra länderna. Vårt (antidopnings-) system fungerar, hävdar Mutko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.