Foto: Scanpix

Så funkar biljard

Uppdaterad
Publicerad

Biljard är ett samlingsnamn på olika grenar. De tre största är pool, snooker och carambole. Inom pool spelas det fyra discipliner; 8-ball, 9-ball, 10-ball och 14-1.

Tid och plats

Tisdag 2 juli. SM Dam 8-ball, Eurostop.

Onsdag 3 juli. SM Dam 10-ball, Eurostop.

Så fungerar det

8-ball går ut på att sänka sina bollar där man antingen siktar in sig på helfärgade (1-7) eller halvfärgade (9-15) bollar. När spelaren har sänkt alla sina bollar är det dags att sätta boll nummer åtta för att få poäng.

I 8-ball måste spelaren, innan stöten är gjord, säga vilken boll man ska sätta i vilket hål.

10-ball handlar om att alltid träffa den lägst numrerade bollen på bordet. Även här måste spelaren annonsera vilken boll som ska sättas i vilket hål.

Håll koll på

  • Caroline Roos är rankad tvåa bland Europas damer. Hon har tagit fem stycken SM-guld, hamnat på femteplats i lag-VM för mixade lag och har flera segrar på Eurotouren. I år vann hon dessutom ett EM-guld och ett EM-brons.
  • Louise Furberg är rankad sexa bland Europas damer. Hon har tagit sju EM-guld, ett antal EM-guld i lag och runt 20 SM-guld.
  • Martine Christiansen är rankad fyra i Europa. Hon har vunnit sex NM-guld (norska mästerskap), fem SM-guld och har flera bra placeringar på Eurotouren.
  • Ann-Sofie Löfgren, rankad på 19:e plats i Europa. Har vunnit fyra SM-guld, ett EM-brons och ett silver i lag.
  • Helena Benjamin har vunnit två EM-guld, ett EM-silver och ett EM-brons, samtliga i lagspel.
  • Sara Trangärd har haft uppehåll från biljarden ett tag och är därför inte rankad i Europa, men i Sverige är hon femma bland damerna. Hon har vunnit ett EM-silver (ungdom), ett SM-silver och fyra SM-brons.

Visste du att...

...i biljard spelar alla i samma öppna klass oavsett ålder och kön.

...man kan vara på topp länge i biljard.

...man kan börja spela sent i livet, och med lite vilja bli riktigt bra

...Jasmin Oushan har kommit trea i herrarnas VM

...Torbjörn Blomdahl var rankad etta i världen när han fyllde 50

...Sverige tog 5 medaljer på senaste EM i Slovenien i april: ett guld, två silver och två brons. Sverige slutade på femte plats i medaljligan före många stora nationer.

Läs mer här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.