Foto: Scanpix

Så funkar cykel

Uppdaterad
Publicerad

Tävlingarna i kortdistans är mycket publikvänliga. De korta varven gör att åskådarna får många möjligheter att se cyklisterna.

Mästerskapen på kortbana är en relativt ny disciplin inom Svenska Cykelförbundet som bildades redan 1900. Det var först 1999 som den första mästaren, Örjan Gustavsson tävlandes för Skoghalls CK-Hammarö, korades och först året efter för damerna då Malin Gustavsson, Värnamo CK segrade.

Tid och plats:

Fredagen den 5 juli, Central bana med start och mål vid Lilla torg.

Grenar/discipliner:

• Kortdistans Herrjuniorer

• Kortdistans Damjuniorer

• Kortdistans Herrar

• Kortdistans Damer

Så går det till:

Kortbanan ska vara ett varv på 2-6km och gärna innehålla mycket svängar. Denna tävlingsform gynnar tekniska och spurtstarka cyklister. Utmed banan finns depåer för de cyklister som behöver få maskinservice under loppet. Den korta distansen gör också tävlingarna väldigt fartfyllda, det är inte en lugn stund. I herr- och damseniorklasserna tillhör de flesta cyklister ett lag som hjälps åt på olika sätt. Det kan handla om att köra ifatt utbrytare eller hjälpa fram en lagmedlem till en bra position inför finishen.

Visste du att...

...CK Bure, från Halmstad, under 80-talet var en av de största klubbarna i Sverige vad det gäller licenser för ungdomar. Klubben har bland annat varit delaktig i utvecklingen av den dubbla världsmästarinnan Susanne Ljungskog som startade sin karriär i Bure.

Läs mer här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.