Foto: Scanpix

Så funkar frisbee

Uppdaterad
Publicerad

Det finns upp emot 1000 olika discar som används i frisbeesporten. Sverige har alltid hållit sig långt fram internationellt och har lyckats att vinna VM-guld i alla discipliner.

Världsrekordet i längd för damer innehas av Niloofar Mosavar Rahmani (bilden) med ett kast på 163 meter. Niloofar satte världsrekord två år i rad i samband med SM-veckan i Malmö 2009 och 2010.

Tid och plats

Fredag den 5 juli. Double Disc Court (DDC)-gruppspel, precision kval/final. Söndrums IP, start 09.00.

Lördag den 6 juli. DDC-slutspel, fristil final och ultimate semifinal. Söndrums IP, start 09.00.

Söndag den 7 juli. Ultimate final. Halmstad Arena, 09.00.

Grenar/discipliner

Frisbeesport med disciplinerna: DDC, precision, fristil och ultimate.

Så fungerar det

Double Disc Court är ett parspel som kräver samarbete, taktisk skicklighet och kast- och fångstsäkerhet. Precision handlar om att spelaren ska kasta discen genom en upphängd fyrkant från sju olika stationer. Fyra kast görs från varje station och som bäst kan det alltså bli 28 träffar.

Fristil är en pargren där de två tävlande utför ett fritt program under fyra minuter till musik. De grundläggande momenten är olika kast och tagningar.

I ultimate är det två lag som möts där respektive lag ska göra mål genom att passa discen till en medspelare som befinner sig i motståndarlagets målområdet.

Läs mer här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.