Så funkar inlines

Uppdaterad
Publicerad

Det har tävlats i inlines sedan 1992 och 1993 blev Rullskridsko/inline invalt som ny disciplin inom Skridskoförbundet.

Även om idrotten har utvecklats från tävlingar på klassiska rullskridskor är den så pass lik traditionell speedskating på is att många tävlar i båda grenarna beroende på tid på säsongen.

Tid och plats

Fredagen den 5 juli, Cityarenan i Halmstad.

Grenar/discipliner

500 meter sprint och 10 000 meter elimineringslopp

Så fungerar det

500 meter körs i heatomgångar där två till tre åkare går vidare till semifinaler och finaler. I heaten är det mellan sex och åtta aktiva. Tjejer och killar kör i sina respektive klasser. Allt handlar om att köra så fort som möjligt!

10 000 meter elimineringslopp (sex varv) handlar om att ligga långt framme i klungan och vara beredd på utbrytningar eller taktikkörning. Tappar man orken och blir varvad av ledaren blir man eliminerad, den som är först i mål efter sex varv vinner. Damer och herrar kör tillsammans, men en mästare koras i respektive klass.

Håll koll på

Förra årets mästare Elias Jakobsson, 19 år gammal från Varbergs RSK. Elias är en renodlad inlinesåkare som är en av guldfavoriterna.

Elias Jakobsson utmanas av två stycken hastighetsåkare vars favoritunderlag är is. David Andersson, 19 år, och Nils van der Poel, 17 år, båda från SK Trollhättan, vill gärna vara med i medaljkampen.

Guldkandidat på damsidan är Eva Lagrange från Gimonäs CK. Hon blir i sin tur bli utmanad av Amanda Hallberg från Hagaström.

Visste du att...

...första landskampen i rullskridsko arrangerades 1998 i Mora.

...första SM-mästerskapet hölls 1999 i Motala.

...Helena Gustafsson, från Skellefteå CK, blev den första svenskan att delta på ett VM år 2006.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.