Så funkar vindsurfing

Uppdaterad
Publicerad

Formula Windsurfing var en ny klass för SM-veckan i Halmstad 2011. Klassen representerar seglingsaction på högsta nivå redan i lätta vindar. Startlinjen i segling är en tänkt linje mellan två bojar.

När starten går ska du vara bakom denna och sedan ta dig till det första märket. Det svåra är att du inte kan parkera brädan vid startlinjen och vänta på startskottet utan du måste försöka passera startlinjen med full fart så snart som möjligt efter att startsignalen gått. En duktig seglare ska också vara bra på att segla med vinden, runda märken och hantera konkurrenter.

Tid:

Fredagen den 5 juli.

Så går det till:

Seglingarna genomförs i en så kallad kryss-läns-bana vilket innebär att de tävlande seglar en bana såväl mot som med vinden. Samtliga deltagare i respektive klass startar gemensamt. Seglingarna genomförs kontinuerligt och varje ”segling” tar ca 30 minuter att genomföra.

Resultatet i delseglingarna räknas ihop till ett slutresultat. Seglaren med lägst totalpoäng vinner respektive klass. Seglaren som vinner en delseglingen får ett poäng, den som kommer tvåa får två poäng, och så vidare. Strykningar av sämsta delseglingsresultatet kan förekomma om det blir fler än tre delseglingar.

Läs mer här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.