Helsingborg mötte bland annat Bayern München senast det begav sig. Foto: Henrik Montgomery/TT

Så har det gått för de svenska lagen i CL

Uppdaterad
Publicerad

Malmö FF blev i kväll det fjärde svenska laget att ta sig till gruppspel i Champions League. Ett av dem har lyckats ta sig vidare till kvartsfinal.

För 14 år sedan räddade Helsingborgs dåvarande målvakt Sven Andersson en straff från uruguayanen Álvaro Recoba på Inters hemmaarena San Siro. Några minuter senare blev Helsingborg klart för Champions League-gruppspel och Andersson fick smeknamnet ”San Siro-Sven”. Efter det har inget svenskt lag lyckats ta sig vidare till gruppspelet – fram till i kväll.

Den enda svenska klubb som tagit sig till kvartsfinal är IFK Göteborg 1995.

Såhär har det gått för de svenska lagen som tagit sig till gruppspel i Champions League:

2000/2001, Helsingborg

Efter jätteskrällen mot Inter i kvalet mötte Helsingborg Paris-Saint-Germain, Rosenborg och Bayern München i gruppspelet. Den allsvenska klubben tog fem poäng efter 1-1 mot PSG och 2-0 mot Rosenborg på hemmaplan, samt 0-0 borta mot Bayern München. Trots det slutade Helsingborg sist i gruppen.

1999/2000, AIK

AIK tog sig till gruppspelet efter att ha slagit ut grekiska AEK Aten i den sista kvalomgången. Det blev bara en poäng i gruppen med Barcelona, Fiorentina och Arsenal vilket gav en jumboplats. Poängen kom hemma på Råsunda mot Fiorentina som slutade 0-0. Det var dock nära att bli fler. I första matchen borta mot Barcelona blev det 1-2-förlust efter två sena mål av den spanska storklubben. Dani avgjorde i den tredje tilläggsminuten i andra halvlek.

1997/1998, IFK Göteborg

Senaste gången som Göteborg nådde CL-gruppspel. Trots sex poäng efter segrar mot Besiktas och Bayern München i den sista omgången slutade laget sist i gruppen för andra året i följd.

1996/1997, IFK Göteborg

Göteborg öppnade med knapp förlust mot norska Rosenborg. Det blev sedan en uddamålsförlust till mot blivande gruppsegraren Porto innan enda segern kom mot Milan. Göteborg blev till sist gruppens jumbo.

1994/1995, IFK Göteborg

Blåvitts CL-äventyr den här säsongen gav Sveriges hittills enda kvartsfinalplats i turneringen. Göteborg hamnade i en grupp med storlagen Manchester United, Barcelona och Galatasaray och inledde med bortaförlust mot United. Men tack vare segrar mot Galatasaray och Barcelona samt revansch mot engelsmännen på hemmaplan vann det svenska laget gruppen. I kvartsfinalen blev det förlust mot Bayern München.

1992/1993, IFK Göteborg

Europacupen blev Champions League och IFK Göteborg kvalade in till gruppen via kvalsegrar mot Besiktas och Lech Poznan. Turneringen spelades i form av två grupper där gruppsegrarna möttes i en final. Göteborg slutade tvåa i sin grupp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.