Max Salminen i marinan på OS-stadion i Rio de Janeiro Foto: Björn Nordling

Ensam har blivit starkare

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sen tog Max Salminen Sveriges enda guld i OS i London, ihop med Fredrik Lööf. I Rio nästa år hoppas Salminen på ett nytt guld, i en ny båt – ensam. Men övergången har inte varit lätt och det är först det senaste halvåret som resultaten börjat komma.

Max Salminen var 23 år när han och Fredrik Lööf tog OS-guld i starbåt. Salminen stod i skuggan av den rutinerade Lööf och sen dess har Salminen gjort en egen satsning i finnjolle. Och blivit sin egen chef.

–I starbåten var det mer att göda Fredrik med information och sen tog han besluten. Nu måste jag klara allt själv: planering, samla information och ta beslut. Det är en stor skillnad, berättar Salminen.

OS i Rio de Janeiro 2016

Förbundskapten Magnus Grävare har följt Salminens resa.

–Han känner nog själv att utan de här med Fredrik så hade han varit på en helt annan position idag. Och sista halvåret har han tagit jättekliv. Han är tre år äldre och mognare nu. Och han har samma drivkraft o envishet som Fredrik hade, det är imponerande att se.

”Man ser en del skit”

Miljön i Rio de Janeiro är vacker men vattnet inte lika rent o fint. På sina ställen flyter skräp omkring och det varnas för bakterier i vattnet. Om det inte blir bättre finns faktiskt risk att man bara tävlar på banorna längre ut från stranden.

–Det är klart att man ser en del skit. Men det har inte varit nåt problem för oss ännu, det stör inte tävlingen som sådan, säger Salminen.

Om tre veckor börjar VM i Nya Zeeland, ett delmål och ytterligare en möjlighet att mäta sig med de bästa. Ingen svensk seglare är officiellt uttagen till OS än och Salminen har konkurrens om OS-platsen av Björn Allansson. Men efter en fjärde plats i världscupen på OS-banan i England i juni och en sjätteplats på för-OS i Rio i augusti talar allt för Salminen. Han kommer lägga mycket träningstid i Rio nästa år och gläds åt att seglingen för en gångs skull hålls i närheten av de andra idrotterna. Så brukar det aldrig vara.

–Weymouth 2012 var som en vanlig tävling för oss. Jag vet inte hur det känns att vara närmare OS-staden men jag hoppas få känna mer av OS-atmosfären den här gången. Seglingen i Rio är på ett spännande område med sex olika banor, både innanför o utanför bukten. Med stora vågor därute och mer platt vatten härinne. Så det finns mycket att lära på plats.

Går för medalj

Du har ju redan tagit ett OS-guld, då är det väl bara guld igen som räknas nästa år?

–Det är klart jag går för medalj men jag är i en annan position nu. Då kom jag in i ett etablerat team och projekt, nu har jag startat från bar grund. Det kanske inte måste bli guld för att jag ska vara nöjd men jag hoppas ju på det, säger Max Salminen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet