Salminen under en tidigare pressträff inför OS i Rio. Foto: TT Nyhetsbyrån

Salminen några decimeter från medalj

Uppdaterad
Publicerad

Femma, mindre än en halvmeter från bronset.

Det var nära, nära för Max Salminen i finnjolle-VM.

Medaljen ska komma i Rio-OS i stället.

För även om Max Salminen var lite besviken efter den dramatiska medaljseglingen i nyzeeländska Takapuna, så kunde han glädja sig åt att allt nu talar för att han får åka till Rio nästa sommar.

Björn Allansson, konkurrenten om OS-biljetten, slutade 26:a på VM. Nu väntar 27-årige Salminen på bekräftelsen från Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Drog på sig straff i sista racet

-Det skulle kännas väldigt bra om jag kunde få det på plats så att jag kan börja fokusera på OS, säger Salminen, som i London-OS 2012 tog OS-guld i starbåt tillsammans med Fredrik Lööf.

Femteplatsen är Salminens största framgång i den nya klassen, men det var inte långt ifrån att han fick med sig en medalj hem från VM-tävlingarna.

Svensken drog på sig ett straff i det sista racet och låg sist i fältet. Men med en stark slutforcering blandade han sig i kampen om topplaceringarna.

”Det är ganska otroligt”

-Alla i medaljracet kom i mål ungefär samtidigt. För mig saknades det en poäng och tre decimeter för att det skulle bli medalj.

-Vi var några stycken som cirkulerade runt målbåten för att få resultatet. Det är ganska otroligt att det är så jämnt efter en veckas segling.

Britten Giles Scott blev världsmästare i finnjolle.

Slutresultat VM i finnjolle

1. Giles Scott, GBR – 48 poäng

2. Jonathan Lobert, FRA – 93p

3. Vasilj Zbogar, SLO – 112p

4. Andrew Murdoch, NZL – 112p

5. Max Salminen, SWE -113p.

-----------

26. Björn Allansson, SWE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.