Foto: SVT Sport

Seglingsbrons i ”för-OS”

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Ericson och Hanna Klinga tog den första svenska pallplatsen i för-OS i segling i Rio de Janeiro. Den svenska besättningen slutade 3a i klassen 49erFX.

Ericson/Klinga låg trea inför den sista och avgörande seglingen och hade faktiskt chansen att knipa guldet. Men det blev bara en åttonde plats sista dagen och därmed en bronsmedalj.

– Vi kom hit för att ta en pallplats så vi är jättenöjda, sa Lisa Ericson till SVT med bronspengen runt halsen efter prisutdelningen.

– Det är väldigt svårt här i Rio med luriga vindar och strömmar. Man måste tänka och vara skärpt, menar de båda som nog kan känna sig säkra på att få återvända till Rio nästa år.

I klassen Laser Radial slutade Josefin Olsson på sjätte plats. Även hon lär bli Sveriges representant på OS.

Sverige har säkrat OS-start i 5 av 10 klasser. Men platserna är nationella och förbundskapten Magnus Grävare bestämmer i samråd med SOK, Sveriges olympiska kommitté, vilka som får åka.

För-OS är ett viktigt test eftersom det hålls precis ett år före OS-tävlingarna och väder och vindar troligen blir likvärdiga. Alla de bästa är på plats och en bra placering väger tungt i OS-uttagningen.

I OS i London 2012 blev segling Sveriges bästa gren med ett guld och ett brons. Max Salminen tog guldet tillsammans med Fredrik Lööf guldet i starbåt. Nu tävlar Salminen ensam i finnjolle och idag avslutas den klassen där svensken ligger sexa.

Även klassen 470, där Anton Dahlberg/Fredrik Bergström ligger på åttonde plats, avgörs under lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.