Foto: SVT

”Vi hade spelare med som grät hela mötet”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen fattade Örnsköldsviks kommun beslut om ett extra driftsstöd till Modo Hockey på sex miljoner kronor. Men kommunen ställde också motkrav – bland annat vill man se ett bättre jämställdhetsarbete i föreningen.

Det är en delvis ny verklighet i hockeystaden Örnsköldsvik. Modos damer, som vann SM-guld 2012, spelar fortfarande i högsta ligan SDHL. Herrarna, SM-guld-vinnare 2007, är däremot inte längre kvar i hockeyns finrum. Efter 32 år i högsta serien åkte de ur förra säsongen.

Senaste tiden har det varit turbulent i den anrika hockeyklubben. Föreningen har brist på pengar, och så har en annan känsligare fråga, aktualiserats.

I samband med Örnsköldsviks kommuns beslut om att ge ett extra driftsstöd på sex miljoner kronor till klubben ställdes också motkrav på ett bättre jämställdhetsarbete. Ett krav som Robert Elfving, fd sportchef för Modos damer, välkomnar.

– Tjejerna i Modo Dam ska känna att de är välkomna, att de är en naturlig del av föreningen och är där på lika villkor. Så att vi inte hamnar i att vi får sätta oss med förra vd:n som vi gjorde när vi hade spelare med som grät hela mötet för det var så pinsamt att berätta hur man hade det, säger Elfving, som hoppade av sitt uppdrag i september.

”Inget unikt för hockeyn”

Per Svartvadet, sportchef i Modo Hockey, håller inte med om beskrivningen.

– Jag skulle nästan vilja säga att det är bättre än i samhället i övrigt, det är ju en lång väg att gå för hela samhället. Det är inget unikt för just hockeyn, men jag tycker det är bra att det kommer upp på bordet om det är några skillnader.

Modo Hockeys vd Johan Widebro säger att klubben fortsätter jobba med jämställdhetsfrågor.

– Naturligtvis finns det saker som vi kan göra bättre och det ska vi göra. Vi ska stärka upp vår jämställdhetspolicy och vara tydliga internt med var står vi i alla de här frågorna, säger Johan Widebro vd Modo Hockey till SVT Sport.

”Damerna kommer ganska långt ner”

Kritiken har handlat om olika saker. Till exempel att killjuniorerna får många fler fördelar än tjejjuniorerna, att killarna prioriteras när det gäller träningstider, omklädningsrum och vilken hall man får spela i. Tjejerna får oftast hålla till i gamla slitna Modo-hallen – och i nybyggda Fjällräven huserar killarna.

– Attityden och kulturen har ju varit så att damerna kommer ganska långt ner. När det gäller istider kan man se att om U-16 har en match så kan den gå före damernas match, säger Robert Elfving.

– Nu säger man att vi ska jämställas med J-20 men jag har ju inte sett det ännu. Jag hoppas att det blir så men prioriteringen har inte varit sådan.

Elfving var med och startade hockeygymnasiet för tjejer för 10 år sen och var verksam inom Modos damverksamhet i åtta år innan alltså nyligen slutade. Modos damlag i SDHL spelar nu också i Fjällräven Center. Men det har inte gått smärtfritt.

Stolta över damverksamheten

Frågan om att Modo behandlar sina dam- och herrspelare ojämnställt har upprört. Men frågan är känslig. Få vill prata om det och de som berättar för oss vill vara anonyma.

I stället vill flera av dem vi pratar med framhålla hur bra Modo är på just damverksamheten och jämställdhet.

– Vår damverksamhet har legat i framkant under många år och det är vi stolta över. Så vi känner att vi har en väldigt god verksamhet, säger Johan Widebro.

Modo-spelaren Erika Grahm vill hellre fokusera på det positiva.

– Vi utbildar unga spelare bra, jag har själv gjort den resan. Jag flyttade hit och började här när jag var 14 år så jag vet att vi har en jättefin plattform här för att utvecklas både som människa och hockeyspelare. Det är mycket sådant som jag hellre vill fokusera på.

Kommunen ställer krav

Men Örnsköldsviks kommun tycker att det finns brister – det var därför man ställde villkoret på bättre jämställdhet i samband med att det extra driftsstödet på sex miljoner kronor beviljades.

– Jag tror att de har en del att göra där, men jag har också uppfattat ett intresse från klubbledningen att jobba med de frågorna, säger Glenn Nordlund (S), kommualråd i Örnsköldsvik till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.