Foto: Emil Eiman-Roslund

”Siktar på att slåss om medaljerna”

Uppdaterad
Publicerad

Kvartsfinal i fjol.

Nu siktar Sverige på mästerskapsmedalj.

Trots att förstemannen Jens Lundquist missar lag-EM.

För tre år sedan ställde sig det svenska herrbordtennislandslaget näst överst på pallen, efter finalförlust mot suveräna Tyskland. Sedan dess har inte blågult nått några medaljframgångar i de europeiska mästerskapen för lag.

När Jens Lundquist, Pär Gerell och Kristian Karlsson klev in i EM-matchhagarna i österrikiska Schwechat förra säsongen förlorade de mot Ryssland med 0–3 i kvartsfinalen.

Nu vill de avancera till valörmatcherna igen. Och på onsdag inleder svenskarna gruppspelet i Lissabon.

– Jag tror stenhårt på att vi kan ta medalj. Vi har ett så starkt lag nu, säger 23-årige Kristian Karlsson till SVT Sport.

Lundquist borta

Däremot får de klara sig utan Lundquist som tvingas lämna återbud på grund av gallblåseproblem. Pingisligaspelaren Hampus Söderlund kallas in som reserv och nyblivna Frankrikeproffset Jon Persson blir en del av den ordinarie trion.

– Klart att jag hade hoppats på att Jens skulle kunna vara med, han är ju normalt en startspelare i vårt lag och spelade riktigt bra vid lag-VM i Japan i maj, säger förbundskapten Ulf ”Tickan” Carlsson.

”Vi ska gå vidare”

16 landslag, inklusive Sverige, ingår i högsta divisionen. För de svenska herrarna väntar gruppspelsmatcher mot Vitryssland, brons i fjol, Polen, åttondelsfinal och Italien som blev uppflyttat.

– Det kommer inte att bli lätt, men jag tycker att vi ska klara det och vara bland de två bästa som går vidare till slutspel, säger vänsterhänte servespecialisten Kristian Karlsson.

Ny boll

Lag-EM i Portugal blir det första mästerskapet med den nya bollen. Den tidigare var gjord av celluloid, denna av plast.

– Vi har egentligen bara spelat med den i en tävling i Tjeckien och två omgångar i franska ligan. Det har känts bra för mig, jag tror den kan gynna mig, för det blir lite mindre skruv och man kan attackera mycket enklare vilket jag gärna vill. Det är mycket mindre felprocent i attackerna med den här bollen, tycker jag. Den studsar lite konstigt, men det är lika för båda spelarna.

Och med ny boll hoppas Sverige på ny framgång.

– Vi siktar på att slåss om medaljerna, vi har varit med och huggit de senaste åren, säger ”Tickan” Carlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.