”Silver-Emma” tränar bäst i Flandern

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges och världens just nu bästa damcyklist Emma Johansson laddar upp för den sista fasen i sin cykelkarriär i sitt tredje hemland Belgien. SVT Sports utsända mötte en avspänd men förväntansfull cyklist som tränat bra denna vinter – bättre än på länge.

Det är inte klimatet som lockat den svenska världsettan i cykling Emma Johansson till västra Belgien. Det är kanske inte heller de vintergråa fälten. Men det är här i Flandern alla bitar fallit på plats, det är här hon maken och tränaren Martin känner sig hemma. Här där allt handlar om cykel.

Vi följer med ut på ett träningspass i regnet och blåsten och Emma blir blöt och kall.

– Det får gärna vara varmt och soligt när jag tränar men när jag kör Flandern runt om en och en halv månad får det gärna regna och blåsa, då får alla de andra åkarna psykbryt skrattar Emma.

Flandern runt, som avgörs just här i trakterna där Emma och Martin bor, är ett av de första stora målen för säsongen. Det vore extra kul att vinna den tävlingen här eftersom Emma är traktens favorit – Belgien och Flandern andas cykel.

– Tror inte det finns någon som inte äger en cykel här och jag är mer känd här än i Sverige, lägger hon till. Många hejar på mig, och även om de inte känner mig personligen så vet de att det är hon, tjejen från Zingem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.