I London blev hon Silver-Sara med hela ridsport-Sverige. Foto: Bildbyrån

Silver-Sara missar OS-kval

Uppdaterad
Publicerad

OS i London slutade med ett silver i fälttävlan. I helgen skulle Sara Algotsson Ostholt kvala OS-hästen Wega för att kunna upprepa bedriften i Rio. Men på plats i polska Sopot var stoet inte helt okej.

– Hon har haft lite puls i en hov. Hon kändes okej dagarna innan vi åkte hit, men när jag red henne här kände jag att något inte riktigt stämde, säger Algotsson Ostholt till Tidningen Ridsport.

Wega har gjort tre internationella starter i år, men för att kvala till OS behöver hon göra ett godkänt kval i en lång trestjärnig klass.

– Det ska vi väl hinna med ändå. Och det känns skönt att vi i alla fall har ett lag kvalat så att jag slipper tänka på att jaga individuella poäng, säger Algotsson Ostholt som är OS-kvalad med Reality.

På plats i Sopot, som avslutas med banhoppning idag, OS-kvalar dock sju andra svenska ekipage:

Linda Algotsson/Fairnet

Frida Andersén/Herta

Christoffer Forsberg/Wanskjaers Carlsson

Jonna Friman/Lady-Grey

Sandra Gustafsson/Kaminskij

Niklas Lindbäck/Focus Filiocus

William Nilsson Fryer/Quireboy

Bäst i terrängen lyckades Linda Algtosson, syster till Sara, med Fairnet. Ekipaget passerade mål på 5,2 straff för tiden och 12:e bästa ekipage.

Godkänt OS-kval

För att vara formellt kvalad till OS krävs enligt det internationella ridsportförbundet FEI:s regler att ekipaget har ett godkänt kvalresultat i en fyrstjärnig tävling, alternativt ett godkänt resultat i en kort trestjärnig tävling och en lång trestjärnig tävling under perioden 1 januari 2015 – 19 juni 2016.

För att resultatet ska räknas som godkänt kvalresultat krävs: Högst 75 straffpoäng i dressyren, felfritt på hinder i terrängen, max 90 sekunder över tiden i terrängen (max 120 sekunder över vid fyrstjärnig tävling) och max 16 fel i banhoppningen.

(Källa: Ridsportförbundet)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.