Therese Alshammar. Foto: Bildbyrån

Alshammar avslutar simkarriären

Uppdaterad
Publicerad

Therese Alshammar lägger ner den aktiva karriären. SM nästa vecka blir den svenska simmarens sista tävling. ”Min kropp klarar inte av den belastning som krävs för att prestera på den nivå jag vill göra”, säger Alshammar till SVT Sport.

I över 20 år har Therese Alshammar tävlat på elitnivå men skadebekymmer har gjort att den 39-åriga svenskan har valt att avsluta den aktiva karriären, något DN var först att skriva om.

– Det är inget beslut jag tagit på stört, utan är en samlad känsla och tolkning av situationen. Jag har haft problem med skador till och från de sista två åren, och har inte kunnat göra det jag velat göra inom simningen. Och då började kärleken och inspirationen för att träna sina, säger Alshammar till SVT Sport.

Sommarens OS i Rio, där hon nådde semifinal på 50 meter frisim, blev därmed svenskans sista internationella mästerskap. Men karriärens sista tävling äger rum nästa vecka – SM i Eriksdalsbadet i Stockholm. Därefter ska Alshammar simma av helt andra anledningar.

Har 25 EM-guld

– Simning är fantastisk som motionsform och det hoppas jag alltid kunna syssla med. Men efter SM kommer jag inte ha samma strikta fokus och inte alls ha intentionen att kvala till mästerskap. Jag ska simma för att det är kul och för att må bra, inte för att pressa min kropp till max, säger hon.

Vad som väntar härnäst vet 39-åringen inte än, men en tränarkarriär i någon form är ofrånkomlig, menar Alshammar.

– Det är något som kommer naturligt och något som jag nog inte kommer ifrån. Vår son simmar redan och det är jättekul att träna honom och andra ungdomar.

”Att få vinna där var fantastiskt”

Med 25 EM-guld, 12 VM-guld och två OS-silver är Alshammar en av Sveriges mest framgångsrika simmare genom tiderna. Första medaljerna kom 1997 när hon bland annat tog EM-brons på 50 meter fritt i Sevilla.

Ett av hennes främsta minnen är guldet på långbane-VM 2011.

– Det tänkar jag ofta på. Jag hade varit tvåa väldigt många gånger på 50 fritt, så att få vinna där sista dagen på VM var fantastiskt.

Fakta: Alshammar största meriter

2 OS-silver

1 OS-brons

2 VM-guld i långbana

10 VM-guld i kortbana

10 EM-guld i långbana

15 EM-guld i kortbana

Totalt har Alshammar simmat hem 72 internationella mästerskapsmedaljer. Hon har även vunnit Bragdguldet 2011 och Victoriastipendiatet 2000, bland många utmärkelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.