Therese Alshammar fortsätter jaga en OS-plats. Foto: Bildbyrån

Alshammar enkelt vidare till semi

Uppdaterad
Publicerad

Therese Alshammar tog sig kontrollerat vidare från förmiddagens försök på 50 meter fritt. Tiden 25,35 innebar åttonde bästa försökstid, men är fortfarande en bra bit från de 24,71 hon behöver komma ner på för att nå OS i Rio. ”Ett helt okej lopp”, säger Alshammar till SVT Sport.

– Jag tror det var några detaljer efter min uppgång som inte var helt hundra, men okej, skönt att få tävla igen, utvecklar Alshammar som slutade fyra i sitt kvalheat.

– Skönt att få ett lopp som jag vet att jag är vidare till semifinal på så jag kan tävla igen i kväll, säger Alshammar, som haft tävlingsfritt sedan finalen på 50 meter fjäril i tisdags, då hon slutade femma.

”Tror jag kommer till OS”

Therese Alshammar stora mål med EM i London är att knipa en OS-plats till Rio i sommar. Hennes årsbästa ligger på 24,96, vilket innebär att hon redan klarat IOK:s kvalgräns på 25,22. SOK:s nomineringstid inför Rio på 50 m fritt är dock 24,71.

– Alla är intresserade av tiden och vi måste försöka göra precis tvärtom. Hon ska bara in och simma som hon gör på träningen, inte lägga på onödig stress och krav. Therese har tränat bra och simmat snabbt under träning, nu gäller det att fokusera på lustfylld simning, då går det som bäst, säger hennes tränare Johan Wallberg till SVT Sport.

Om Alshammar kvalar in till OS i Rio blir 38-åringen historisk som den första kvinnliga simmaren i världen, och tredje simmaren totalt, att tävla i sex raka olympiska spel.

– Jag tror att jag kommer komma dit, sa Alshammar i går.

Johansson enkelt vidare

På 50 meter bröstsim tog sig världsmästarinnan från Kazan 2015, Jennie Johansson, enkelt vidare till semifinal efter att ha vunnit sitt kvalheat på tiden 30,75, bästa tid i försöken med nästan två tiondelars marginal.

– Innan jag kom hit tänkte jag att jag nog ska vara glad om jag kommer under 31 sekunder, säger Johansson till TV4.

Hon kommer till EM i London utan större förhoppningar om topptider, då hon befinner sig i en tung träningsperiod.

– Det är lite annorlunda att komma till ett mästerskap och vara trött, annars brukar man känna sig lätt i kroppen och studsa upp ur sängen, säger Johansson.

Även Sophie Hansson tog sig vidare till semifinal på 50 m bröst, tack vare sjätte bästa tid i försöken: 31,19.

– Kändes bra, kände mig pigg och fräsch i kroppen. Målet på den här distansen är att komma under 31 sekunder, säger Hansson till TV4.

Svenskt juniorrekord räckte inte

På 50 meter fritt simmade Isak Eliasson 22,85 vilket innebär nytt svenskt juniorrekord. Tiden var dock inte bättre än 24:e bästa i försöken, och räckte inte för att 20-åringen skulle ta sig vidare till semifinal.

– Alla rekord är roliga men det mäter sig inte så bra med dom här grabbarna, säger Eliasson till TV4.

Drygt en halvtimme senare hade Eliasson laddat om och simmade tillsammans med Christoffer Carlsen, Victor Johansson och Adam Paulsson försök på 4x200 meter fritt. Det svenska laget missade final med blott sju hundradelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.