Therese Alshammar slutade sist i finalen på 50 meter frisim. Foto: Bildbyrån

Alshammar sist i finalen på 50 meter fritt

Uppdaterad
Publicerad

Therese Alshammar slutade sist i finalen på 50 meter frisim vid EM i London. Svenskan tappade i slutet och simmade i mål på 25,15 – långt ifrån nomineringstiden till OS.

– Inget bra lopp tyvärr. I mål när jag såg tiden blev jag extremt besviken. Jag simmade ju bättre i semifinalen och det vill man ju aldrig, säger Therese Alshammar till SVT Sport.

Sveriges olympiska kommitté, SOK, har satt nomineringsgränsen 24,71 för en svensk OS-plats. Men den tiden var Alshammar inte i närheten av – 25,15 var alltså sämre än semifinaltiden.

– Självklart, när det finns gränser vill man sätta dem. Men jag vill simma fort och det har tagit lång tid att komma dit, det är jag mest besviken över, säger Alshammar.

Trots det lever hoppet om ett sjätte OS för 38-åringen. Finns särskilda skäl kan det svenska simförbundet och SOK komma överens om en förlängd tidsplan om uttagningsmöjligheter.

Frölander: ”Tycker hon ska få chanserna”

Det fick Lars Frölander när han 2012 lyckades fixa en biljett till OS i London.

– Jag tycker absolut att hon ska få de chanserna, och det skulle förvåna mig mycket om hon inte får det. Therese har kapaciteten och kan hon få åka på två tävlingar till tror jag att hon fixar det, säger Lars Frölander till Sportbladet.

Alshammar, som tidigare haft problem med starten, inledde starkt men i slutet kroknade hon och slutade sist. Ranomi Kromowidjojo från Nederländerna vann på tiden 24,07.

– Ett guld är alltid ett guld, men loppet var viktigt och det var bra liksom tiden. Det var ett bra tecken inför OS, säger Kromowidjojo.

Francesca Halsall slutade tvåa och Jeanette Ottesen trea. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.