Foto: Bildbyrån

Brittisk tidning: ”Systematisk rysk simdopning”

Uppdaterad
Publicerad

Ansedda brittiska tidningen The Times skriver att Ryssland systematiskt dopat simmare under det senaste decenniet. Vittnen är rädda för att träda fram offentligt. ”Om jag pratar kommer jag att kastas framför tåget”, säger en källa till tidningen.

En utpekad doktor ska ha pushat på för att landslagssimmare skulle dopa sig och ett ”apotek” med mediciner och olika piller ska ha sålts vid poolen under en tävling. Dessutom påstås en tränare fått veta att förbundet driver ett ”farmakologiskt labb” på tävlingar.

The Times uppger att två ryska simmare testats positivt för bloddopningsmedlet epo, vilket skulle ha mörkats av förbundet och simmarna därmed sluppit straff. VM-guldmedaljören Julia Efimova testade nyligen positivt för meldonium.

Vill vara anonym

Tidningen spår att simningen kommer gå samma väg som friidrotten, med flera tunga dopningsskandaler. En källa uttalar sig till tidningen, med löftet om att få vara anonym.

– Om jag pratar med er kommer jag att kastas framför tåget på Moskvas tågstation, precis som de andra som visste för mycket, säger källan till The Times.

USA vill nu se Ryssland avstängt från OS i Rio.

– De skrattar bakom våra ryggar, säger Travis Tygart, vd för den amerikanska antidopingbyrån till tidningen.

Vill ta del av underlag

– Vi vill ha med alla länder i OS, men det kan inte ske på bekostnad av de rena idrottarna. Det måste finnas meningsfulla konsekvenser, annars är det inte rättvist mot dem, fortsätter han.

Internationella simförbundet Fina skriver i ett pressmeddelande att organisationen kontaktat Times för att om möjligt kunna ta del av tidningens underlag.

”Emellertid ska det noteras att Fina, som inte känner till något konkret bevis för systematisk dopning i rysk simning, har vidtagit separata åtgärder i vårt antidopningsarbete gentemot Ryssland efter Wadas senaste utredningar”, skriver Fina.

Fakta: Den ryska dopningsskandalen

3 december 2014: Den tyska tv-kanalen ARD anklagar i ett program rysk friidrott för dopning. Bland de utpekade finns förbundsordföranden Valentin Balachnitjev.

4 november 2015: Lamine Diack, före detta ordförande för Internationella friidrottsförbundet IAAF grips av fransk polis misstänkt för att ha tagit emot mutor i utbyte mot att mörklägga rysk dopning.

9 november: Internationella antidopningsbyrån Wada presenterar en utredning där rysk friidrott anklagas för systematisk och statsunderstödd dopning. Wada vill stoppa Ryssland från OS och den svenske OS-guldmedaljören Stefan Holm kallar det för ”den största friidrottsskandalen i historien”.

13 november: Internationella friidrottsförbundet stänger av rysk friidrott från alla tävlingar på obestämd tid. Det innebär att ryska stjärnor som stavhopparen Jelena Isinbajeva riskerar att missa OS.

7 mars 2016: Tennisstjärnan och förra världsettan Maria Sjarapova berättar vid en presskonferens i Los Angeles att hon under Australian Open testats positivt för meldonium.

8 mars: Även Semjon Elistratov, OS-mästare i shorttrack, och den femfaldige skridskovärldsmästaren Pavel Kulizjnikov, har testats positivt för meldonium.

17 mars: Simstjärnan Julia Jefimova, fyrfaldig världsmästare i bröstsim, stängs av för dopning. Ämnet? Meldonium.

21 mars: Nya meldoniumfall, den här gången handlar det om fyra friidrottare.

22 mars: Minst tio ryska brottare är avstängda för dopning.

23 mars: Tidningen The Times hävdar att rysk simning ägnat sig åt systematisk dopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.