SVT-experten Hans Chrunak och Sarah Sjöström. Foto: TT Nyhetsbyrån

Chrunak: ”Självklart ska vi ha höga förväntningar på Sarah”

Uppdaterad
Publicerad

Bragdguldvinnaren Sarah Sjöström har två guld att försvara i kortbane-EM i Israel. Super-Sarah är regerande mästare på 50 och 100 fjäril och i morgon inleder hon jakten på nya guldmedaljer. ”Självklart ska vi ha höga förväntningar på Sarah”, säger SVT Sports simexpert Hans Chrunak.

Sarah Sjöström är minst sagt i ropet just nu. I måndags utsågs hon till årets kvinnliga simmare i Europa, i går fick hon bragdguldet och i dag inleds kortbane-EM i Israel, där Sjöström simmar för guld på samtliga sina distanser.

– Självklart ska vi ha höga förväntningar på Sarah. Hon har förstås siktet inställt på att simma så bra som möjligt och jag hoppas på tider under, runt eller strax över hennes personliga rekord, säger Hans Chrunak till SVT Sport.

Det blir fyra individuella distanser i EM för Sarah – 50 och 100 fritt samt 50 och 100 fjäril. Fjärilssimmet är hennes allra starkaste gren. Hon har själv världsrekordet på 100 fjäril (54,61), satt vid kortbane-VM i Doha förra sommaren, och tog guld på 50 och 100 fjäril samt silver på 50 och 100 fritt vid senaste kortbane-EM i Danmark.

”Inget verkar vara omöjligt för Sarah”

Sarah går in i mästerskapet på torsdag och inleder därmed EM med en vilodag. Hon kommer till Israel med ett nysatt svenskt rekord på distansen på 51,24, vilket bara är 5/100 från brittiskan Francesca Halsalls sex år gamla Europarekord.

Desto svårare blir det att rå på Therese Alshammars VR på 50 fjäril – 24,38 – också det från 2009.

– Det är en jättevass tid och sattes när ”superdräkten” fortfarande var tillåten, men dessa rekord har ju slagits tidigare och ingenting verkar vara omöjligt för Sarah, säger Chrunak.

”Trist hon inte simmar 200 fritt”

På 200 fritt har Sarah Sjöström själv världsrekordet. När hon tog guld i kortbane-VM i Doha för ett knappt år sedan vann hon på rekordtiden 1.50,78. Men i EM skippar hon distansen.

– Det är trist att hon inte simmar 200 fritt i Israel. Hon hade kunnat bli den första att gå under 1.50 och jag hade hoppats att hon hade simmat 200 med tanke på vilka tider hon gjort på distansen tidigare, säger Chrunak.

Liten svensk EM-trupp

Sveriges EM-trupp är liten och består endast av sju simmare, fyra på damsidan och tre på herrssidan. Förutom Sarah simmar systrarna Louise och Sophie Hansson, Magdalena Kuras, Erik Persson, Simon Sjödin och Christoffer Carlsen.

– Jag hoppas på några finaler för de svenska herrarna. Bästa chans på ett par finalplatser har Simon, vars bästa distans är 200 meter medley.

Storasyster Louise Hansson har den näst snabbaste tiden i Europa på 100 fjäril i år, slagen bara av Sjöström, och även den näst snabbaste på 200 meter medley. Hon var med och tog silver för Sverige i långbane-VM i Kazan på 4x100 meter medley, men saknar en individuell medalj i ett stort seniormästerskap. Ska första medaljen komma nu?

– Både Louise och Sophie gör intressanta starter i EM. De är två verkliga framtidsnamn och framförallt för Sophie blir det viktigt att få ännu mer internationell erfarenhet, säger Hans Chrunak.

Först ut av svenskarna i EM-bassängen i dag är lillasyster Hansson.

Extern länk: EM-programmet

Medaljligan kortbane-EM

1 Tyskland 296 medaljer (106 guld, 104 silver, 86 brons)

2 Nederländerna 128 medaljer (61 guld, 34 silver, 33 brons)

3 Ryssland 164 medaljer (57 guld, 53, silver, 54 brons)

4 Sverige 139 medaljer (55 guld, 47 silver, 37 brons)

Så sänds kortbane-EM i SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.